Ez lesz a "Crexit" és nagyon rossz lesz

Az elkövetkező években jelentősen megemelkedhet a vállalatok adósságállománya a jegybankok extrém laza monetáris politikájának köszönhetően - írja a CNBC-re hivatkozva a Portfolio.hu, az S&P Global Ratings figyelmeztetését közvetítve.
portfolio.hu, 2016. július 21. csütörtök, 10:02
Fotó: Reuters

A vállalatok adósságállománya 2020-ra 75 ezer milliárd dollárra emelkedhet, ami igen jelentős bővülés, tekintettel arra, hogy jelenleg 51 ezer milliárd dollár körüli adósságon ülnek a cégek. Normál esetben ezzel addig nincs is gond, amíg a hitelminőség magas magad, a kamatok és az infláció alacsony, a gazdasági növekedés pedig folytatódik - véli az S&P.

Ha azonban a kondíciók nem így alakulnak, az már kellemetlenebb végkifejletet eredményezhet. Amennyiben a kamatok emelkednek és a gazdasági növekedés gyengül, az amerikai vállalatok nagy bajba kerülhetnek.

A kötvényadósságok refinanszírozása jóval nehezebb, amikor a kamatok emelkednek, és az infláció erősödik, a lassuló gazdaság pedig az üzleti folyamatokat rontja, ami a hitelek törlesztését nehezíti.

Ezt az S&P csak "Crexit"-szcenáriónak hívja, ami a hitelnyújtók piacról való kivonulását jelenti. A legrosszabb esetben mindez egy globális méretű bizalomvesztést okozhat a pénzügyi piacokon.

HOZZÁSZÓLÁSOK