A Monte dei Paschi banknak az év végéig ötmilliárd eurót kell összegyűjtenie, különben az Európai Központi Bank felfüggesztheti tevékenységét, ami jelentős bank- és politikai válságot robbanthatna ki Olaszországban.

A siennai székhelyű bank közlése szerint a kisbefektetők december 16. és 21. között válthatják át részvényre a tulajdonukban lévő 2,1 milliárd euró értékű alárendelt kötvényt. Emellett a Fresh 2008 néven ismert, egymilliárd euró értékű hibrid értékpapírok tulajdonosai is részt vehetnek a cserében. A bank a papírok többségének esetében a névérték 85-100 százalékán ajánlja fel a cserét.

A bank egyelőre arra számít, hogy az érintett értékpapírok tulajdonosainak nagyjából 40 százaléka él majd a kötvény-részvénycsere lehetőséggel.

Az átváltás mellett a bank befektetőket keres egy részvénykibocsátáshoz is. Az új részvények 65 százalékát intézményi befektetőknek szánják. A tervet övező kétségeket azonban jól mutatja, hogy a bank 1 és 24,9 euró között sávban határozta meg a kibocsátási célárat.

Az Európai Bankhatóság (EBA) júliusi stressztesztjén a vizsgált 51 európai bank közül a Monte dei Paschi végzett az utolsó helyen, az elsődleges (CET1 szintű) elméleti tőkekövetelményi mércén az olasz bank mínuszba menne át egy esetleges újabb pénzügyi-gazdasági válság esetén.

A Monte dei Paschi, amelynek árfolyama az év eleje óta több mint 80 százalékkal csökkent a milánói tőzsdén, évek óta hatalmas, immár 27,6 milliárd euró kétes adósságállománnyal küzd. 2014 óta két tőkeemelést hajtott végre, összesen 8 milliárd euró értékben, de a pénz javarésze már füstté vált.

A mintegy 700 különböző intézményt tömörítő olasz bankszektor rossz hitelei 356 milliárd euróra rúgnak, ami a teljes euróövezeti kétes adósságállomány egyharmadának felel meg. Spanyol vagy írországi társaitól eltérően az olasz bankszektor nem kapott állami segítséget a 2008-2009-es pénzügyi válság óta, de a kétes hitelek alatt roskadozó olasz bankok lassan képtelen lesznek a piacról finanszírozni magukat.

Olasz sajtóértesülések szerint a kormány kész 15 milliárd eurót pumpálni a legnehezebb helyzetben lévő bankokba, ha nem sikerül piaci forrásokból megszerezni a tőkeemeléshez szükséges pénzt. A Monte dei Paschi mellett a Banca Popolare di Vicenza, a Veneto Banca és a Banca Carige is állami pénzt kaphat. A kormány december 22-én tervezi elfogadni a 15 milliárd euró rendelkezésre bocsátásához szükséges rendeletet.

A Monte dei Paschi fél tizenkettő körül 0,87 százalékos pluszban, 20,84 eurós árfolyamon forgott Milánióban, de napi csúcsán, 4,93 százalékos nyereségben, 21,68 eurón állt.