Ez van a magyarok zsebében külföldön

Minden második magyar, aki külföldre utazik, magával viszi bankkártyáját és használja is azt. A leggyakrabban a bolti vásárlások során fizetünk kártyával, de az éttermekben is sokszor választjuk a készpénzmentes megoldásokat - derül ki a Mastercard új kutatásából.
Domokos László, 2018. február 27. kedd, 11:55
Fotó: Shutterstock

A kutatásban részt vevők 38 százaléka utazott külföldre a 2017 novemberét megelőző 12 hónapban magáncélból. A bankkártyával utazók 65 százaléka szerint fizetéskor és atm-es pénzfelvétel során egyaránt hasznos lehet a plasztik. Sőt, 46 százalék a készpénz helyett már inkább a bankkártyát viszi magával, hiszen ha kártyával nem is tud fizetni valahol, inkább automatából vesz fel pénzt, mint hogy valutaváltással bajlódjon. A megkérdezettek 28 százaléka ugyan nem használja külföldi utazásai során a bankkártyát, de biztos ami biztos, magával viszi.

Így összességében elmondható, hogy a külföldre utazók több mint háromnegyedének zsebében külföldön is ott van a plasztik - derül ki a felmérésből, amelyet a Mastercard megbízásából a Free Association Research végzett és az eredménye városi szinten reprezentatív.

A külföldi kártyahasználattal kapcsolatos ismeretek is javultak a korábbi évekhez képest. A kutatásban résztvevők kétharmada tisztában van az ezzel kapcsolatos lehetőségekkel.

A leggyakrabban (71 százalék) a bolti vásárlások alkalmával kerül elő a plasztik, ideértve az élelmiszerboltokat, a ruházati és egyéb üzleteket is. Az éttermi számlákat is előszeretettel egyenlítik ki kártyával, a megkérdezettek 65 százaléka utazásai során már így tesz. A szállást továbbra is jellemzően előre fizetik, de az otthoni foglalások során a megkérdezettek 37 százaléka bankkártyával fizette a költségeket, akár online, akár az utazási irodáknál. A kutatásban részt vevők csaknem fele a célországba történő utazáshoz (repülőjegy, vonatjegy, autóbérlés) is bankkártyáját részesíti előnyben a készpénzzel szemben.

Forrás: Mastercard, Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.02.27 12:11

Aki manapság még készpénzt használ, az megérdemli a sorsát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html