"Az Aegon kelet-közép-európai üzletének felvásárlása fontos lépés a csoportunk számára, hogy fenntartható módon megerősítsük vezető pozíciónkat Kelet-Közép-Európában, és hogy új lehetőségekkel tudjunk élni. A tranzakció hatálya alá tartozó vállalatok portfóliója tökéletesen illeszkedik már meglevő egységeinkhez, és erősíti a diverzifikációt ezekben az országokban. Magyarországon az első helyet szerezzük meg. Ezzel - csakúgy, mint Ausztriában - piacvezetők leszünk valamennyi tőlünk keletre található szomszédunkban (Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország).

Törökországban belépünk az életbiztosítási piacra, míg Lengyelországban, Romániában és Magyarországon jelentős mértékben bővítjük lehetőségeinket a nyugdíjpénztári üzletágban. Az Aegon magyarországi vagyonkezelőjének felvásárlásával nem csak a saját vagyonkezelési tevékenységünket bővítjük, de értékes know-how és erőforrás is kerül hozzánk"- mondja Elisabeth Stadler, vezérigazgató, az Aegon ügyletről.

Erős piaci pozíció Magyarországon

A magyarországi biztosító a legnagyobb a vásárolt cégek közül. A 2019. évi 389 millió eurós díjbevétel kétharmadát a megvásárolt vállalatok közül a magyar biztosítótársaság generálta. Élet- és nem-élet biztosítási üzletágak kiegyensúlyozott kombinációjával, és erős értékesítési hálózattal rendelkezik, amely saját ügynöki hálózatból és bróker partnerekből áll. Az Aegon Magyarországon jelenleg a 3. helyen áll a nem-életbiztosítási piacon, és 7. helyen az életbiztosítási piacon. Az Union Biztosítóval együtt a Vienna Insurance Group így tovább növeli piaci részesedését 8 százalékról 19 százalékosra. A magyarországi vagyonkezelő teljes-körű szolgáltatást nyújt ebben a szegmensben a közép-kelet-európai régióban, és nagyjából 1,8 milliárd euró vagyont kezel. Ezzel a 4. legnagyobb vagyonkezelő cég Magyarországon.

Törökországi új üzletágba léptek be

Törökországban a Vienna Insurance Group jelenlegi egyetlen képviselője a Ray Sigorta, egy nem-életbiztosítással foglalkozó biztosítótársaság. A törökországi Aegon vállalat 7. az életbiztosítási piacon, piacvezető a nem hitelhez kötött életbiztosítások értékesítésében, és erősen fókuszál a digitális ügyfélkiszolgálásra. Életbiztosítási üzletága, amit máshol elsősorban a banki disztribúció dominál, Törökországban főként saját ügynökein és külső partnereken keresztül értékesíti a szolgáltatásokat. Az Aegon Törökországban 2019-ben 114 millió eurós díjbevételt ért el.

A lengyel társaság és a romániai leányvállalat hagyományos és unit-linked életbiztosításokat kínál. Romániában az életbiztosítási üzletet főként a romániai Banca Transilvaniával történő banki együttműködés hozza. A két életbiztosító Lengyelországban és Romániában összesen 85 millió eurós díjbevételt ért el 2019-ben (62 millió euró Lengyelországban, 23 millió euró Romániában).

Jelentősen bővül a nyugdíjpénztári üzletág

Az Aegon magyarországi, lengyelországi és romániai nyugdíjpénztárainak felvásárlásával a Vienna Insurance Group a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet a nyugdíj üzletágra, új hozzáférést is szerez ehhez a szegmenshez. A demográfiai fejlemények és az állami nyugdíjrendszerek finanszírozásának nehézségei miatt ezek a piacok jelentős növekedési lehetőségeket kínálnak a nyugdíj-előtakarékosság terén.

Különösen igaz ez Lengyelországban, ahol a 2019-ben elfogadott nyugdíjreformot követően bevezették munkavállalói nyugdíjalap intézményét, és lehetővé válik a szinergiák és a bővülő lehetőségek még jobb kiaknázása a VIG Csoport korábbi tevékenységeire alapozva. Mindhárom nyugdíjpénztár a saját országában a piac négy legjobbja közé tartozik. Az összes kezelt vagyon értéke 4,9 milliárd euró.

A VIG és az Aegon közötti ügylet lezárása 2021 második felében várható. A tranzakciót a szükséges szabályozó és versenyhatóságoknak még jóvá kell hagyniuk. 2019-ben az adás-vétel tárgyát képező cégek közel 50 millió euró nettó profitot generáltak közel 1650 fős munkatársi létszámmal.