Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Volkswagen, a Kia és a PSA Peugeot Citroën szlovákiai gyárai is az ország nyugati régióiban vannak, a Jaguar szintén nyugaton, Nyitrán fogja megépíteni új gyárát - emlékeztetett a pozsonyi Új Szó, amely szerint az autógyártónak komoly problémája lesz elég szakképzett munkaerőt találni.  (Erről az aggályról korábban a Napi.hu is beszámolt - ha a Jaguar Land Rover - JLR - Nyugat-Magyarországot választotta volna, hasonló gondokkal szembesült volna.)

Abban a régióban ugyanis már most is komoly gondok vannak bizonyos kvalifikált munkahelyek betöltésével. A Volkswagennél például elektrotechnikusok hiányoznak - a cég ezért nem egy osztályt nyitott már szakközépiskolákban, ahol konkrét szakterületekre nyújt képzést a fiataloknak, külön hangsúlyt fektetve a tanulmányok gyakorlati részére. A nagyszombati PSA Peugeot Citroën is szakmunkáshiányban szenved, gyára ráadásul csak körülbelül 45 kilométerre van a JLR leendő üzemétől.

Az indiai Tata Motors kezében levő JLR hasonló lépést tervez, s bár a szlovákiai projektről egyelőre csak annyit tudni, hogy a beruházás értéke eléri az 1,5 milliárd eurót, a korábban kiszivárgott információk szerint a gyár területén lesz egy alkalmazottak képzésére szolgáló központ is. Az új gyár összesen hatezer embernek adhat munkát.

Az oktatásügyi tárca szerint az ország képes elegendő szakképzett alkalmazottat felkínálni a gyártónak, és a beruházó igényei szerint készek módosítani a szakoktatás rendszerét is. Juraj Sinay, az Autóipari Szövetség (ZAP) elnöke szerint nemcsak azzal van gond, hogy a szakközépiskolákban kevés diák tanul, hanem azzal is, hogy az egyetemek csak minimálisan működnek együtt az autóiparral, a gyártókkal - írta a pozsonyi Új Szó.