Azok után, hogy 15 euróövezeti tagállam adósbesorolását helyezte negatív figyelőlistára, majd az európai mentőmechanizmus (EFSF) kötvényeinek leminősítését helyezte kilátásba, szerdán este közölte: leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára tett számos euróövezeti bankot. A hitelminősítő listáján szerepel például a francia Societe Generale és BNP Paribas, valamint a német Deutsche Bank és Commerzbank, de veszélyben van a Credit Lyonnais besorolása is.

Az S&P közleménye megismétli a korábbi figyelmeztetést, miszerint Ausztria, Belgium, Finnország, Németország, Hollandia és Luxemburg adósbesorolása egy fokozattal romolhat a döntés lezárultával, míg az észt, francia, ír, olasz, máltai, portugál, szlovák, szlovén és spanyol államadósság besorolása akár két kategóriával is lejjebb kerülhet.

A hitelminősítő megszüntetheti a negatív figyelőlistát a bankok esetében, amint dönt az egyes országok szuverén adósbesorolásáról.

A következő bankok kerültek még az S&P célkeresztjébe: Barclays Bank Ireland PLC, Eurohypo AG, Rabobank Australia Ltd., Credit Agricole S.A., Deutsche Postbank AG, Intesa Sanpaolo SpA, Banca IMI SpA, Komercni Banka A.S., UniCredit SpA, Bank Polska Kasa Opieki S.A.