Ezért bukta el Magyarország az új autógyárat - ismét a szlovákok győztek

Végképp szertefoszlottak a magyar kormány reményei: a Jaguar Land Rover hivatalosan is bejelentette, hogy Szlovákiában építi fel jókora, évi 300 ezer autó gyártására képes összeszerelő üzemét.
Napi.hu, 2015. december 11. péntek, 13:15
Fotó: Napi.hu

A korábban kiszivárogtatott adatoknál kicsit szerényebb gyárat építhet fel Szlovákiában a Jaguar Land Rover (JLR) luxusautó-gyártó - derül ki a vállalat pénteki bejelentéséből. Első körben "csupán" egymilliárd fontot (437,6 milliárd forint) fordítanak a beruházásra, ami nagyjából húsz százalékkal kevesebb a korábbi hírekben szereplő összegnél.

Ennek ellenére ez lesz az egyik legnagyobb nyugati beruházás a kelet-közép-európai régióban. A cég először augusztusban jelezte, hogy Nyitra mellett akarja felépíteni évente 300 ezer autó előállítására alkalmas, elkészülte után 2800 embernek munkát adó üzemét, amelyért korábban négy régiós ország, köztük Magyarország is versenyzett. A munka jövőre kezdődik.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter júliusban még azt mondta, hogy a kormány még versenyben van az üzletért. A győzelem érdekében jelentős állami támogatást is kilátásba helyzetek - becslések szerint 100 milliárd forint körüli összegről lehetett szó. A Reuters értesülése szerint Szlovákia mellett az volt a legfőbb érv, hogy tagja az eurózónának.

Az indiai Tata Motors Ltd. tulajdonában lévő JLR-nek van egy összeszerelő üzeme Kínában és építés alatt áll egy gyár Brazíliában. Ezek egészítik ki a két angliai bázist. A JLR eladásai gyorsan nőnek azóta, hogy 2008-ban a Tata tulajdonába került, ám nemrégiben a kínai Tianjin kikötőben történt robbanásban sok autója megsemmisült. Az ázsiai országban az év elején ettől függetlenül is visszaestek eladásai

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.12.14 17:48

@Warlock:
Összeadni nem tud, az hogy egy hitel után mit kell fizetnie fogalma sincs, a stílusa a megnyerőtől igen messze áll, nagyképű, agresszív, de az üzlet nagyon megy neki.
Hogy is szokták mondani? Nem életszerű. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.12.14 17:38

@Rodent:
Mindkét esetében a hitel többletkamatáról beszéltem, de ha ismernéd a disztributivitás fogalmát, akkor tudnád hogy tökmindegy a végeredményt tekintve.

Amúgy szerinted mit jelent a + a 100 előtt? Azt hogy valaki 100 évesen elhúnyt? :D
Vagy hogy pozitív számról beszélek, vagy azt esetleg hogy az egy többletérték? :D

"amirol raadasul mar bevallottad, hogy valoban nem az elso evtol jelentkezik."
Mi kellett bevallanom? :D :D Azt írtam hogy mivel kb a 2. évtől jelentkezik, ezért a becslés eredményéhez ez a tény elhanyagolható :D :D

Sajnálom hogy olyan kreténnel kerültem vitába, aki esetében nem vettem észre hogy sem a hitelszámításokkal, sem a legalapvetőbb matematikai műveletekkel (mint pl szorzás és összeadás), sem azzal, hogyan becsülünk meg értékeket és még valószínűleg sok más egyébbel sincs tisztában. Ez tényleg az én hibám.

Viszont ezen hiányosságadat feltárván már értem a szél/naperőmű utáni minden észt elsöprő rajongásodat is :D

Szolnyezsicin sírna tőled, meg az általános iskolai matektanárod is (valószínűleg másik már nem is volt), de valószínűleg a magyartanárod is, aki a szövegértésre oktatott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.12.14 17:31

@Rodent: "Ha valoban igaz amiket irtal, akkor azzal tenyleg nem kene buszkelkedned, de szemely szerint sikernek se neveznem. :)"

Állj meg vándor... :-)) Valóban nem leányálom idehaza, de amíg messze az EU átlag feletti életszínvonalat meg tudom teremteni magamnak, miért is meneküljek?

Nem irigykedem rád, ha a 10-szeresét keresed mint én, senkire sem szoktam irigykedni, aki megteremtette a lehetőséget, megdolgozott érte, megérdemli...

Az emigránsokra pláne nem irigykedem, mert én nem tudnám megcsinálni... Nem a magyarság szelleme, hanem a család, barátok, a kedvenc horgászvizeim nagyon hiányoznának, kivert kutyának érezném magam egy idegen országban, megtűrt személynek... Egy percig sem irigyellek Vole, akkor sem ha Euro milliárdos vagy, nem cserélnék veled... Én már megteremtettem, amit meg akartam mikor jobban ment a bolt, még van 2 nagy célom, amihez kell lóvé, az meg vár a sorára... ennyi ez..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.12.14 17:26

@rw2: "bár tudom hogy nagyon offtopic."

Nem baj... a trollgyalulás szentesíti az eszközt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.12.14 17:25

@Warlock: Kedves nem milliardoska, latom kenyelmetlenne valt szamodra a tema es inkabb messzirol kerulod. Nyilvan senki nem kotelezhet arra, hogy a kerdesekre valaszolj, de akkor te se vard el ezt masoktol.

"nyilván nem lehetett leányálom 2009-ben lefarolni, a válság mélypontján..."

Ezt mar megint mibol gondolod? Nulla informacio birtokaban tippelgetsz, gratulalok. Messze jarsz a valosagtol.
Valoszinuleg van kozottunk egy nagy kulonbseg: en tobbet konyitok az uzlethez, ezert felfogtam, hogy a magyar gazdasag haldoklik, jobbnak lattam olyan orszagban folytatni, ahol van ertelme nem pedig csak kinlodas az egesz. Nyilvan lehet ezt menekulesnek, lefarolasnak vagy barminek hivni ha szeretned, de lehet esszeru lepesnek nevezni. Az ido pedig engem igazolt. Van olyan ismerosom, aki meg par evig probalkozott, aztan belatta, hogy ennek tenyleg nincs sok ertelme. Ha valoban van ceged es valoban olyan mutatokkal rendelkezik amit allitottal, akkor ugy tunik te maradtal szopoagon. Megertem, ha irigykedsz azokra, akik jobb dontest hoztak.

"nem büszkélkedek, hogy én maradtam és sikeres tudtam lenni... "

Ha valoban igaz amiket irtal, akkor azzal tenyleg nem kene buszkelkedned, de szemely szerint sikernek se neveznem. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html