A Krím félszigeten a szállodai árak az idei nyáron 15-30 százalékkal lehetnek magasabbak a 2015-ös szintnél - jelentette az orosz Kommerszant napilap az orosz utazási ügynökségek szövetségének becsléseit idézve. A hotelszobákért már tavaly is 15-20 százalékkal többet kellett fizetni, mint 2014-ben.

Az órási növekedés oka a turizmus felfutása azóta, hogy Oroszország 2014 márciusában elcsatolta Ukrajnától a félszigetet - derült Irina Tyurina, a szakmai szervezet szóvivőjének szavaiból. Az elmúlt éven 4,6 millióan utaztak a Krímbe, ami 21 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A félsziget helyhatósága abban bízik, hogy hasznát látják annak, hogy tavaly óta korlátozottabbak az oroszok külföldi utazásai. Egyiptomot a térségben felrobbantott orosz utasszállítógép miatt kerülik a turisták, az orosz-török viszony megromlása pedig a törökországi társasutak megszüntetéséhez vezetett.

Hozzájárul a belföldi utazások népszerűségének növekedéshez a rubel gyengesége is. A TASSZ hírügynökség jelentése szerint 2015-ben 18 százalékkal ugrott meg a hazai turizmus Oroszországban.

Ezzel egyidejűleg a külföldi idegenforgalom jelentősen visszaesett. A külföldre utazó oroszok száma több mint 31 százalékkal hanyatlott 2015-ben az egy évvel korábbihoz képest - derül ki az orosz utazásszervezők szövetségének adataiból.