A Takata Corporation világszinten vezető autóipari beszállító vállalat a passzív biztonsági rendszerek területén, termékei között szerepelnek kormánykerekek, légzsákok, biztonsági övek, gyermek biztonsági rendszerek, valamint elektronikai termékek.

A cégcsoport jelenleg 56 gyárat működtet a világ 20 országában, és mintegy 43 680 alkalmazottja van világszerte. A tokiói központú cégcsoport 2013 októberében alapította meg magyar leánycégét, a Takata Safety Systems Hungary Kft.-t, melyen keresztül építi meg első gyárát Magyarországon, azon belül is Miskolcon, és egyben a 23.-at Európában. Az idén ősszel befejeződő beruházás mintegy 1000 főnek teremt majd új munkahelyet.

A cégcsoport mintegy 20,5 milliárd forintot ruház be, s egy mintegy 60 ezer négyzetméter beépített csarnokrendszert épít fel. A Takata miskolci gyárában tehát hamarosan elkezdik az olyan életmentő autóipari termékek gyártását, mint a komplett légzsák modulok, légzsák alkotóelemek és inflátor termékek, melyeket a cég a legnagyobb autógyártó vállalatok számára szállít majd be.

Kulcsszerep

A stratégiai megállapodásról szóló dokumentumot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Stefan Stocker, a Takata Corporation elnöke ünnepélyes keretek között kedden írta alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Az eseményen Szijjártó elmondta, hogy a japán autóipari beruházásoknak kulcsszerepe van a gazdasági növekedés fenntartásában.

A magyar kormány 50. stratégiai partnere lett a Takata, az első megállapodást még 2012 júliusában a Coca-Colával kötötték.