BUX
41344

Ezzel állt elő az Apple

A Szilícium-völgyben lévő központjában az Apple bemutatta legújabb, a jelenlegi csúcsmodelljeinél kisebb méretű termékeit: az iPhoneSE-t és az iPad Pro-t. Az informatikai cég vezetője, Tim Cook a bemutatón szólt a washingtoni kormányzattal fennálló vitáról is.

MTI-Eco, Napi.hu, 2016. március 21. hétfő, 22:32

Bár az új iPhoneSE kisebb méretű az iPhone6S-nél (4 illetve 4,7 colos képernyő), technikailag gyakorlatilag ugyanazt nyújtja. Az új okostelefon bemutatóján Greg Joswiak, a cég marketingért felelős alelnöke közölte, hogy az új készülék ötven százalékkal gyorsabb, mint a vele azonos méretű, de már elég régi (2013-ban piacra dobott) iPhone 5S.

A 64 gigabájtos modellt keddtől lehet rendelni, a jövő héten már a boltokban lesz, május végére 110 országban tervezik forgalmazni. 399-499 dollárért (110-137 ezer forintért) adják majd; 399 dollárért a 16 gigabájtos alapmodellt lehet majd beszerezni.

A cég szintén hétfőn mutatta be az új iPad Pro tabletet (képünkön), amely némileg kisebb elődjénél, s árcsökkentést jelentett be az Apple Watch okosóráknál.

Elemzők úgy vélekedtek, hogy a most bemutatott termékek nem lesznek hatással a részvények árfolyamára és az árbevételi várakozásokra. Az Apple részvényei a pénteki zárószint közelében zárt, a bejelentéskor enyhe mínuszban mozgott.

Az új iPad ProMTI/EPA

A bemutatón beszédet mondott Tim Cook, az Apple elnöke is, és kitért a cég és a washingtoni kormányzat vitájára a San Bernardinóban tavaly december elején elkövetett terrorakció végrehajtójának okostelefonja, illetve az okostelefon kódjának feltörése ügyében. Az Apple jogi vitában áll a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), amely információkat akar "kiszedni" a terrorista okostelefonjából. Az Apple mindeddig ellenállt a kód feltörésének, arra hivatkozva, hogy ezzel precedenst teremtene és elbizonytalanítaná klienseit is, mert ezzel jelezné, hogy képtelen garantálni nekik az adatvédelmet.

"El kell döntenünk, hogy mennyi hatalmat adunk a kormányzat kezébe az adataink és a magánéletünk ellenőrzéséhez" - fogalmazott beszédében Cook. Megköszönte a döntésüket támogatóknak a segítséget és kijelentette: "nem számítottunk rá, hogy ilyen helyzetbe kerülünk, de erősen hiszünk abban, hogy felelősségünk van az adatok és a magánélet védelmében". Cook hangsúlyozta, hogy erről a felelősségről a cég nem mond le.

Kedden Kaliforniában az egyik szövetségi bíróságon újabb meghallgatás lesz az Apple és az FBI vitájában.