A Facebook állítása szerint 2018 utolsó negyedévben 1,2 milliárd, az idei első negyedévben további 2,19 milliárd hamis fiókot töröltek - áll a portál szemléjében. A közösségi előírások kikényszerítéséről szóló jelentés szerint csaknem kétszer annyi hamis oldalt távolítottak el ebben az időben, mint az előző félév során.

A cég ezt az ugrást úgy magyarázta, hogy a szabálysértők automatizált támadásokkal próbálnak egyszerre több fiókot létrehozni. A közösségi oldal vezetése áprilisban jelentette be, hogy az európai parlamenti választások előtt erőteljesebben figyel a hamis információk kiszűrésére (az összefüggést az jelenti, hogy e fiókokat gyakran álhírek terjesztésére használják).

A Facebookot jelenleg 2,4 milliárd aktív felhasználó használja havonta, de a júzerek öt százaléka valójában hamis fiókokhoz köthető. Ez azonban csak egy az előírásokat sértő kilenc tevékenység közül. A Facebook jelentése szerint az erőszakkal és propagandával összefüggésbe hozható csaknem 52 millió felhasználói fiók ellen is fellépett a cég, ahogyan a szexuális tartalmat posztoló 44 millió másik oldallal szemben is.