A pénzintézet első féléves nettó nyeresége 1,89 milliárd fontot tett ki, szemben a tavalyi időszak 1,72 milliárdos eredményével. Így a bank nyeresége elmaradt a Bloomberg 2,2 milliárdos elemzői prognózisához képest.

A recesszió mélyülésével és a munkanélküliség bővülésével a nemfizető hitelek és egyéb leírások mértéke 86 százalékkal 4,56 milliárd fontra emelkedett a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva.

John Varley, a társaság vezérigazgatója az év hátralévő részére is nehéz helyzetet vár, a főbb piacok recessziós környezete miatt.

Az eredménymutatóknál a lakossági üzletág feltörekvő és fejlett piacokon elszenvedett veszteségeit a befektetési banki üzletág kompenzálta. A Barclaysnak így bejött a pénzügyi válság eszkalálódásához vezető Lehman bedőlés után annak amerikai üzletágának felvásárlása. A Lehman volt ugyanis a kötvénypiacok egyik főszereplője, márpedig az adóslevelek forgalma egy évtizede a leggyorsabb ütemben bővült 2500 milliárd dollárra az első félévben. Ebből a Barclays 211 milliárd dollárnyi kötvény kibocsátásában vett részt, beelőzve ezzel a JP Morgant és az HSBC-t.

Az egyszeri tételek terén a Barclays Global Investors (BGI) eladása dob majd nagyot az éves teljesítményen. A BGI-t a BlackRock veszi majd meg 13,5 milliárd dollárért. Az ügylet után a Barclays tőkemegfelelési mutatója 8,8 százalékra javul majd a tavaly év végi 5,6 százalékról.

A Barclays hétfő reggeli jelentése volt egyébként az első a brit nagybankok közül. A legnagyobb európai banknak számító HSBC még hétfőn közzéteszi számait, a Lloyds Banking Group szerdán, míg a Royal Bank of Scotland pénteken jelent.