Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismét kérdéses a Saab Automobile jövője: összeomlottak a tárgyalások a tőkebevonásról a vállalat tulajdonosa, a holland Spyker Cars NV sportautógyártó és a kínai Hawtai Motor Group Co. között. A kínai fél nem tudta megszerezni a hatóságoktól a szükséges engedélyeket az ügylethez, de a Spyker ennek ellenére folytatja az egyeztetéseket vele, igaz, nem kizárólagos alapon - jelentette be közleményben a holland cég vezetése.

A múlt héten még teljes gőzzel folytak a tárgyalások és a tervezgetések. A Spyker akkori közleménye szerint a Hawtai 150 millió eurót fektetett volna a Saabba, amellyel stratégiai együttműködésre lépett volna. A felek közösen akarták megszervezni az autók kínai gyártását és forgalmazását. A Spyker vezérigazgatója, Victor Muller azt mondta, hogy a Saab 9-3 modellt 2012 végétől 2013 elejétől gyártani fogják az ázsiai országban.

A Spyker kétségbeesetten igyekszik pénzt szerezni ahhoz, hogy újraindítsa a Saab április elején leállított termelését. A beszállítók a kifizetetlen számlák miatt akkor döntöttek úgy, hogy nem látják el alkatrészekkel a luxusautó-gyártót. A hollandok tárgyalnak az Európai Befektetési Bankkal is, amely tavaly hitelt nyújtott a Saab megvásárlásához a GM-től. Azt akarják elérni, hogy az EIB szabadítsa fel e kölcsön fedezetének egy részét. Az így forgalomképessé váló Saab-ingatlanokat eladnák és visszabérelnék.