Falnak ment a Toyota

Kevesebb mint fele lesz a tervezettnek a Toyota idei profitja.
NAPI Online, 2008. november 6. csütörtök, 08:36
Fotó:

A Toyota Motor Corp., a világ legnagyobb autógyártója 56 százalékkal, 550 milliárd jenre (5,6 milliárd dollár) csökkentette a 2009 márciusában végződő üzleti évére adott nyereség-előrejelzését. A 2007/2008-as évhez képest 68 százalékos lesz a zuhanás. Ilyen brutális profitcsökkenést utoljára 18 évvel ezelőtt szenvedett el a japán vállalat. A nyereség egy részét az erős jen nyeli el.

A társaságnak annyira fontos az amerikai piac, hogy annak visszaesését nem tudja ellensúlyozni - derül ki a gyorsjelentésből. A Toyota kénytelen volt leállítani két nagy profitot hozó SUV - a Tundra és a Sequoia - gyártását, illetve azt tervezi, hogy a Közel-Keletre és Latin-Amerikába exportálja ezeket az autókat. Az elmúlt hónapban nullaszázalékos hitelt vezettek be egyebek mellett a Corolla szedánra az USA-ban, ennek ellenére tovább estek az ottani eladások.

A 10 tőzsdén jegyzett japán személy- és teherautó-gyártó vállalat közül csak a Subarukat előállító Fuji Heavy Industries Ltd. tartja éves nyereség-előrejelzését. Ebben a cégben meghatározó befolyást biztosító kisebbségi tulajdona van a Toyotának.

HOZZÁSZÓLÁSOK