Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mitsubishi Motors nettó nyeresége több mint háromszorosára, 15,6 milliárd jenre (191 millió dollár) nőtt a vállalat márciusban végződött üzleti évében az egy évvel korábbival összevetve - jelentette az AFP. A siker a világ autópiacának némi bővüléséből, továbbá a költségcsökkentésekből fakad, amelyek pozitív hatása felülírta a japán vállalatok exportbevételeit erodáló jenerősödés negatív hatását. Az üzemi nyereség majdnem harmadával, 40,3 milliárd jenre ment fel, az árbevétel több mint negyedével, 1,83 ezer milliárd jenre emelkedett.

A cégvezetés értékelése szerint elsősorban a világ autópiacának bővülésére vezethető vissza a siker. A Mitsubishi ki tudta használni a feltörekvő országok autósainak növekvő keresletét, emellett jól teljesítettek az autógyártó új modelljei is. A jen erősödését a hazai üzemek gyártási költségeinek csökkentése is ellensúlyozta. Az utolsó üzleti negyedévre azonban erősen rányomta bélyegét a március földrengés és cunami: január-márciusban éves összehasonlításban 42 százalékkal esett a nettó profit, miközben az árbevétel majdnem öt százalékkal emelkedett.

A vállalat nem tudott éves előrejelzést adni, mivel a katasztrófa hatásait egyelőre nem látják át teljesen. Hasonló gondokkal más japán autógyártók is küszködnek, köztük a Toyota többségi tulajdonában lévő Daihatsu miniautó-gyártó.