Néhány év alatt 200 diszkont benzinkútból álló hálózat kiépítését tervezi a teniszezőből lett román milliárdos, Ion Tiriac - írta a bukaresti Új Magyar Szó.

A fapados töltőállomások a piaci átlagárnál 10-12 banival olcsóbban árulnák az üzemanyag literjét, ezzel remél jelentős piaci tényezővé válni az üzemanyagok kiskereskedelmi forgalmazásában a Țiriac Energy.

Az egyik leggazdagabb romániai üzletember tulajdonában levő Țiriac Holdinghoz tartozó vállalat tavaly nyitotta meg első üzemanyagtöltő állomását. Jelenleg hat benzinkút működik az égisze alatt: három Bukarestben, egy-egy pedig Brassóban, Nagylakon és Borson.

A diszkont üzemanyagtöltő állomásokon nincs bolt és étkezde sem. Egy ilyen "fapados" benzinkút beindítása 60-200 ezer eurójába kerül a tulajdonosnak, míg egy hagyományos kút esetén a beruházás ennek többszöröse.

Az igazi terjeszkedés jövőre kezdődik, amikor több mint 50 kutat szeretnének megnyitni, s a célkitűzés az, hogy 2018 végére ezek száma elérje a 200-at. Az állomások 40 százaléka kizárólag vállalatok tulajdonában levő járműveket fog kiszolgálni, az olcsóbb benzin különösen ezeknél jelent majd komoly megtakarítást.