Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vezérigazgató - akit szerdán idézett a román média - ezzel gyakorlatilag megerősítette, hogy az ExxonMobil vevőt keres a Neptun Deep projektben birtokolt 50 százalékos részesedésére. A projekt másik fele az osztrák OMV-Petrom tulajdonában van.

Az amerikaiak eladási szándéka már korábban kiszivárgott a médiában, de a román hatóságok eddig hivatalosan nem erősítették meg. Szerdán a G4Media hírportál közzétett egy részletet abból a levélből, amelyben az amerikaiak a héten értesítettek más piaci szereplőket eladási szándékukról. Az ExxonMobil a Scotiabankot bízta meg vevő felkutatására. A román portál értesülése szerint a Romgaz mellett a lengyel állami PGNIG vállalat is érdekelt az 50 százalékos részesedés megszerzésében.

A Profit.ro hírportál szerint az amerikaiak eddig mintegy 700 millió dollárt fordítottak a Neptun Deep projektre, az ott rejlő földgáz kitermelése pedig további 3 milliárd dollárba kerül. A portál becslése szerint így a Romgaznak összesen 690-900 millió dollárt kellene fordítania arra, hogy megvásárolja a 15-20 százalékos részesedést, illetve hogy részt vegyen majd a kitermelésben.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt. A román parlament már tavaly októberben elfogadta a kitermelést szabályozó törvényt, de az olyan feltételeket tartalmaz, amelyeket nem tartanak elég vonzónak a befektetők. Az OMV-Petrom továbbra is érdekelt a kitermelési projektben és reménykedik, hogy az új liberális kisebbségi kormány kedvezőbb feltételeket szab a kitermelők számára.