Újabb megerősítést kapott: az ExxonMobil kiszállna a fekete-tengeri gázprojektből

A Romgaz román állami vállalat is beszállna a fekete-tengeri földgáz kitermelésébe, így 15-20 százalékos részesedést vásárolna az amerikai ExxonMobil vállalattól - nyilatkozta Adrian Volintiru, a Romgaz vezérigazgatója az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. november 20. szerda, 16:27
Fotó: Reuters

A vezérigazgató - akit szerdán idézett a román média - ezzel gyakorlatilag megerősítette, hogy az ExxonMobil vevőt keres a Neptun Deep projektben birtokolt 50 százalékos részesedésére. A projekt másik fele az osztrák OMV-Petrom tulajdonában van.

Az amerikaiak eladási szándéka már korábban kiszivárgott a médiában, de a román hatóságok eddig hivatalosan nem erősítették meg. Szerdán a G4Media hírportál közzétett egy részletet abból a levélből, amelyben az amerikaiak a héten értesítettek más piaci szereplőket eladási szándékukról. Az ExxonMobil a Scotiabankot bízta meg vevő felkutatására. A román portál értesülése szerint a Romgaz mellett a lengyel állami PGNIG vállalat is érdekelt az 50 százalékos részesedés megszerzésében.

A Profit.ro hírportál szerint az amerikaiak eddig mintegy 700 millió dollárt fordítottak a Neptun Deep projektre, az ott rejlő földgáz kitermelése pedig további 3 milliárd dollárba kerül. A portál becslése szerint így a Romgaznak összesen 690-900 millió dollárt kellene fordítania arra, hogy megvásárolja a 15-20 százalékos részesedést, illetve hogy részt vegyen majd a kitermelésben.

A Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42-84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik, amelynek kitermelésében Magyarország is érdekelt. A román parlament már tavaly októberben elfogadta a kitermelést szabályozó törvényt, de az olyan feltételeket tartalmaz, amelyeket nem tartanak elég vonzónak a befektetők. Az OMV-Petrom továbbra is érdekelt a kitermelési projektben és reménykedik, hogy az új liberális kisebbségi kormány kedvezőbb feltételeket szab a kitermelők számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.11.20 17:51

Addig szarakodtak a román politikusok, amíg az amcsik elunták. Ez már túl bizonytalan nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html