Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárcavezető pénteken az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott. Elmondta, hogy a lengyel PGNIG vállalat visszalépett a tárgyalásokból és immár nem érdekelt a gázmező 50 százalékos részesedésének a megvásárlásában, amit az amerikaiak bocsátottak áruba. Korábban a román állami gázvállalat vezetője úgy nyilatkozott, hogy a Romgaz maximum 20 százalékos részesedést vásárolna a projektben.

A Neptun Deep névre keresztelt földgázmezőben 42-84 milliárd köbméterre becsült gázmennyiség rejlik, amelynek a kitermelési jogán az amerikai vállalat mellett az osztrák OMV osztozik 50-50 százalékos arányban. Az ExxonMobil eladná a részét, ennek érdekében több vállalattal tárgyalásokat kezdeményezett. A földgázmező kitermelése a román úgynevezett offshore törvény miatt késik, amely kedvezőtlen feltételeket állapít meg a kitermelőknek, ezért az OMV 2021-re halasztotta a kitermelésről szóló döntést.

Az érdekelt befektetők arra számítanak, hogy a decemberi romániai parlamenti választásokat követően felálló új törvényhozói testület a beruházók számára kedvezőbben módosítja a törvényt. Klaus Iohannis román elnök az Európai Unió klímavédelmi céljairól folytatott október közepi EU-csúcson világossá tette, hogy Románia ki akarja termelni a Fekete-tengeri földgáztartalékokat az átmeneti időszakban, egyebek mellett csak ezzel a feltétellel hajlandó elfogadni az EU klímavédelmi céljait.