Az Adrián, Dubrovnik közelében eladó egy nagy sziget, az öt hektáros Daksa. A világszerte kedvelt üdülő körzetben csupán 2 millió eurót kérnek érte, mert évek óta nem sikerült a tulajdonosoknak eladni a kért 6 millió dollárért - írta a Croatian Times.

A potenciális vásárlókat elriasztották a szigetről szóló kísértethistóriák. Az általában szokásos ilyen mendemondákkal ellentétben ezek nem a középkorba nyúlnak vissza, csak a második világháború utánig. Ekkor mészároltak le a szigeten 48 embert, akiket a nácikkal való együttműködéssel vádoltak. Rendes per és ítélet nélkül kivégezték őket, és még azt sem engedték meg, hogy a családtagok eltemessék a holttesteket. Állítólag a felháborodott szellemek azóta járják a szirteket. A temetésre csak nemrégiben került sor, ez remélhetőleg megbékítette őket.

Dubrovnik-Neretva megyének elővásárlási joga van a területre a törvények értelmében - csak éppen pénze nincs rá. Leginkább abban reménykednek, hogy a lakatlan szigetet, amely pont szemben van a dubrovniki kikötővel, megveszi egy külföldi befektető.