Feldarabolásán vesztett a biztosítóóriás

A két évvel ezelőtti kimentése óta gyakorlatilag állami tulajdonban lévő AIG 2,4 milliárdos veszteséget szenvedett el a harmadik negyedév során az eszközértékesítésein leírt veszteségeknek és az eladások költségei folytán.
NAPI, 2010. november 5. péntek, 14:15
Fotó:


A társaság gyorsjelentésében leszögezte, hogy folyamatban van feltőkésítési tervének megvalósítása, amely várhatóan jövő év elejére zárul. Ennek hatására a társaság tartozása az állam felé 100 milliárd dollárra csökkenhet, az amerikai pénzügyminisztérium 92 százalékos tulajdonrésze mellett - írta a Reuters.

Mindezt többek közt a fő tevékenységi körnek minősített élet-, ingatlan- és balesetbiztosítási üzletágához szorosan nem kötődő egységek értékesítésével éri el. Ezek azonban a legtöbb esetben komoly költségekkel és leírásokkal járnak.

Az AIG még augusztusban felhívta a figyelmet, hogy az American General Finance értékesítése önmagában 1,9 milliárd dolláros adózás előtti veszteséggel jár majd. (S bár a Fortress Capital által fizetett konkrét vételár nem ismert, az AIG elmondása szerint az üzletág valós értékének töredékéért adja el az AGF-et.)

Ezen felül a japán életbiztosítási egységek, az AIG Star és az AIG Edison eladásán is 1,3 milliárd dolláros goodwill leírást szenvedett el a társaság.

Így a harmadik negyedévet a tavalyi azonos időszak 455 milliós profitjával szemben 2,4 milliárdos, azaz részvényenként 17,62 dolláros veszteséggel zárta. A folytatódó tevékenységeken (az egyszeri tételeket kiszűrve) 200 millió dolláros negatív üzemi eredményt ért el a társaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK