BUX
38349

Feldarabolják a Naftogazt

Elemeire bontják az ukrán nemzeti energiavállalatot, és privatizálják a gázvezeték-hálózatot.

Napi.hu, 2015. március 13. péntek, 13:46

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő bejelentette, hogy feldarabolják a Naftogaz állami energetikai monopóliumot, és leválasztják a jelenleg hozzá tartozó gázvezeték-hálózatot, amit nyugat-európai és amerikai befektetőknek adnának el - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az ukrán gázszállítási rendszer, amelyen keresztül éri el Nyugat-Európát az orosz gáz túlnyomó része, 288 milliárd köbméter tud befogadni és 178,5 milliárdot kiküldeni, ebből 142,5 milliárd köbméter megy Európába. A hálózat csöveinek teljes hossza 38 600 kilométer, ezen 72 kompresszor állomás és 1451 gázelosztó állomás található.

Az ország éves gázfogyasztása mintegy 50 milliárd köbméter. A gázszállító rendszer eladása létkérdés a kormánynak, de nem lesz könnyű: az év elején a Naftogaz költségvetési hiánya - az egész országét meghaladva - 6,8 milliárd dollár volt, bár a pénzügyminisztérium szerint ez az év végére 2 milliárd dollárra csökkenthető.

Sokat segítene a vállalat helyzetén, ha teljesülne az a vágya, hogy a jelenleg 100 kilométerenként 2,88 dolláros tranzitdíjat 5,5 dollárra, de legalább 30 százalékkal felemeljék. Ebbe azonban a Gazprom várhatóan nem egyezik bele, és a nyugat-európaiak se fogadnák örömmel a nyilvánvalóan áremeléssel járó változást.