Feleződött a Generali nyeresége

Jókora profitcsökkenésről számolt be a hazánkban is jelen lévő legnagyobb olasz biztosító, az Assicurazioni Generali SpA, 2012-ről viszont már meglepő optimizmussal beszélt a vezérigazgató.
Kasnyik Márton, 2012. március 21. szerda, 14:20
Fotó: Napi.hu

A tavalyi éves nettó nyereség 856 millió euróra esett a 2010-es 1,7 milliárdhoz képest, miközben az üzleti nyereség 3,9 milliárd euró volt tavaly − ez utóbbi is lényegesen elmaradt a 4-4,7 milliárd eurós elemzői várakozásoktól. Az eredményt két hatalmas egyszeri tétel rontotta, a görög kötvényeken, valamint a Telecom Italiát birtokoló Telcóban lévő részesedése értékén összesen egymilliárd eurót kellett leírnia a cégnek. Az életbiztosítási üzletág bevétele 16 százalékot zuhant, amit csak részben tudott pótolni a nem életbiztosításokkal foglalkozó részleg 38 százalékos bevételbővülése.

A Generali vezérigazgatója, Giovanni Perissinotto ezek fényében feltűnően derűlátó volt: várakozásai szerint a biztosító idén "jelentős profitnövekedést" ér el, ugyanis mindkét biztosítási részleg bevételei nőnek majd, az egyszeri tételek pedig nem ismétlődnek meg. Az természetesen továbbra is kérdés − hívják fel a figyelmet szakértők −, hogy ez az ígéret elegendő lesz-e a biztosító gyenge tőzsdei teljesítménye miatt elégedetlen befektetőknek. A Generali Telekom-leírása viszont az elemzők figyelmének középpontjába állította a biztosító és a milánói befektetési bank, a Mediobanka közötti kereszttulajdonlások bonyolult rendszerét. A két pénzintézet ugyanis olyan szálon fonódik össze, hogy ha egyikük mérlegfőösszege bajba kerül, az a másikra is kihat; ez pedig végső soron mindkét céget megfosztja a rugalmasságtól, ami válság idején végzetes lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK