A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentésemet a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása ügyében - írja Facebook-posztjában Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Az ügyészség indoklása szerint a kormány "az egyezmény megkötése, illetve a költségvetési előirányzatok közötti átcsoportosítás tárgyában meghozott döntései révén nem vagyonkezelési tevékenységet végzett." Illetve "a kormány tagjai büntetőjogi értelemben nem tekinthetők a központi költségvetés kezelésével megbízott személyeknek, az e tárgyban meghozott közhatalmi döntéseik a közvagyonra vonatkozó olyan tulajdonosi rendelkezések, amelyek a hűtlen kezelés megállapításának alapjául szolgáló vagyonkezelői kötelezettség megszegésének nem tekinthetők".

"A kormány azt állítja, a beruházás jó üzlet Magyarország számára, a vonatpálya felújítása háromszorosába fog kerülni, mint a magyarországi vasútvonalak esetében szokott. Ebből a pénzből tehát több mint ezerkétszáz kilométernyi vasútpályát lehetne Magyarországon felújítani - a teljes hazai vasúthálózat egy hatodát" - írta Szél Bernadett.

A kormány május közepén 82,1 milliárdot csoportosított át a Budapest-Belgrád vasútvonal építésére a Gazdaságvédelmi Alapból. 2020-ban a kormány csak erre a beruházása 143 milliárd forintot szán.

Április végén írták alá a Budapest-Belgrád-vasútvonalról szóló hitelszerződést. Az országgyűlés májusban megszavazta a közel 700 milliárd forintba kerülő beruházásról szóló törvényt, amelyben azt is rögzítették, hogy az előkészítési és szerződéses adatok 10 évig nem ismerhetők meg.