Nyomoz-e az ügyészség a Budapest-Belgrád vasút miatt?

Az ügyészség elutasította Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Budapest–Belgrád vasút építése miatt tett feljelentését - írta a politikus Facebook-bejegyzésére hivatkozva a hvg.hu. A 700 milliárd forintos beruházás nagyrészt kínai hitelből valósul meg.
Domokos Erika, 2020. június 25. csütörtök, 22:18
Fotó: Pixabay

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentésemet a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása ügyében - írja Facebook-posztjában Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

Az ügyészség indoklása szerint a kormány "az egyezmény megkötése, illetve a költségvetési előirányzatok közötti átcsoportosítás tárgyában meghozott döntései révén nem vagyonkezelési tevékenységet végzett." Illetve "a kormány tagjai büntetőjogi értelemben nem tekinthetők a központi költségvetés kezelésével megbízott személyeknek, az e tárgyban meghozott közhatalmi döntéseik a közvagyonra vonatkozó olyan tulajdonosi rendelkezések, amelyek a hűtlen kezelés megállapításának alapjául szolgáló vagyonkezelői kötelezettség megszegésének nem tekinthetők".

"A kormány azt állítja, a beruházás jó üzlet Magyarország számára, a vonatpálya felújítása háromszorosába fog kerülni, mint a magyarországi vasútvonalak esetében szokott. Ebből a pénzből tehát több mint ezerkétszáz kilométernyi vasútpályát lehetne Magyarországon felújítani - a teljes hazai vasúthálózat egy hatodát" - írta Szél Bernadett.

A kormány május közepén 82,1 milliárdot csoportosított át a Budapest-Belgrád vasútvonal építésére a Gazdaságvédelmi Alapból. 2020-ban a kormány csak erre a beruházása 143 milliárd forintot szán.

Április végén írták alá a Budapest-Belgrád-vasútvonalról szóló hitelszerződést. Az országgyűlés májusban megszavazta a közel 700 milliárd forintba kerülő beruházásról szóló törvényt, amelyben azt is rögzítették, hogy az előkészítési és szerződéses adatok 10 évig nem ismerhetők meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lezli, 2020.06.26 08:14

Aki leadná Hadházyéknak a kitöltetlen konzultációs íveket! Itt a térkép, ami mutatja, mely településen és kinél lehet leadni!

A link: https://tinyurl.hu/XiD9/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.26 07:44

"Nyomoz-e az ügyészség a Budapest-Belgrád vasút miatt?"
---------
:DD
Olyan szánalmas és felesleges az ilyen típusú kérdés Magyarországon.
62% szerint ezek a f@szságok rendben vannak, a 38% nagy része meg megsem szólal.
Az a pár % értelmes, gondolkodó kisebbség pedig csak fárasztja magát.
De az legalább arra jó, hogy lássuk, ebben az országban is akad még néhány rendes ember.
Veszélyeztetett, kihaló "faj". Védeni kellene őket, nem támadni. Ebben a rendszerben úgyis csak fogatlan tacskók, legalább a demokrácia illúzióját hagynánk meg.
Ha már úgyis megtörténik amit máshol diktatúrának, lopásnak neveznek, akkor legalább ne büntessék azokat, akik megpróbálják eljátszani, hogy itt demokrácia van. De nálunk ez a performance is teljes hatalmi arroganciás letámadást kap.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html