Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint nyolc évvel a fukusinai atomerőmű katasztrófája után egy japán bíróság  felmentette a hanyagság vádja alól a létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) három korábbi felsővezetőjét - adta hírül a BBC. Ez volt az egyetlen büntetőügy, amely tragédiát követően a felelősség megállapítására indult. A japán erőmű balesete volt a nukleáris ipar legnagyobb tragédia a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája óta.

A fukusimai létesítményt a Tepco üzemeltette, amikor a 2011. március 11-én bekövetkezett erős földrengés miatt az erőmű két működő reaktora automatikusan leállt. Mivel a fűtőelemekben a nukleáris láncreakció ezután is jelentős mennyiségű hőt termel, ezek további folyamatos hűtést igényelnek. A hűtőrendszerek üzemeltetését elektromos árammal hajtott szivattyúk végzik, ám a leállás után egy egy 14-15 méter magas hullámokkal járó cunami érte el a létesítményt.

Végzetes üzemzavar

Mivel az erőmű tengeri gátjait legfeljebb 5,7 méteres hullámok elleni védelemre tervezték, az ennél nagyobb ár tönkretette a tengervíz-szivattyúkat, az épület pincéjében lévő dízelaggregátorokat és elárasztotta az alsó szinteket. A dízelek kiesése, illetve az alsó szinteken meghibásodott elektromos rendszerek miatt leálltak a reaktorok hűtőrendszerei és két reaktor végül leolvadt.

A japán kormánynak készült független parlamenti bizottsági jelentés a katasztrófa fő okának az emberi felelőtlenséget találta. Az üzemeltető Tepco vezetősége és az állami ellenőrző hatóság lebecsülte a kockázatokat, biztonságosnak minősítette az erőművet és nem tett meg minden szükséges elővigyázatossági intézkedést.

Következmények

Több mint 470 ezer embert kellett kitelepíteni az erőmű környezetéből a radioaktív szennyezés miatt, amelyet a mai napig nem sikerült eltakarítani. A földrengésben 18,5 ezer ember halt meg vagy tűnt el. Bár közvetlenül a reaktorok leolvadásakor senki sem vesztette életét, több mint 40 kórházba került beteg halt meg, miután megfordult a szennyezett területen. Tizenhárman sérültek meg a katasztrófával járó hidrogénrobbanásban.

Az ügyészség a Tepco  három korábbi vezetője ellen emelt vádat emberek sérüléséhez és halálához vezető gondatlanság vádjával. A 77 éves Tsunehisa Kacumata, a vállalat elnöke volt, a 66 éves Sakae Muto és a 71 éves Ichiro Takekuro pedig elnökhelyettesként dolgoztak a cégnél. Ha bűnösnek találta volna őket a bíróság, akkor öt évig terjedő börtönbüntetést szabhattak volna ki rájuk.

Az ügyészség azzal érvelt, ami a parlamenti bizottsági jelentésből is kiderült: a cégvezetőknek számolniuk kellett volna a cunami jelentette kockázattal. Emellett úgy vélte, hogy a menedzsereknek rendelkezésére állt az ezzel kapcsolatos információ, ám ennek ellenére nem tettek semmit a katasztrófa megelőzése érdekében. A per 2017-ben indult.

Nincs felelős

Az ítélethirdetés idején több tucatnyian demonstráltak a tokiói bíróság előtt. Ha ma nem állapítják meg a felelősök bűnösségét, akkor hiábavaló volt minden erre irányuló erőfeszítésünk - idézte a BBC Saki Okawarát, aki Fukusima régióból utazott a japán fővárosba, hogy jelen legyen az ítélethirdetésnél. Véleménye szerint ha így történik az azt bizonyítja, hogy tovább él a japán kultúrában a felelősség elhárításának hagyománya.

A nyolc évvel ezelőtti földrengés, majd a fukusimai katasztrófa nyomán Japán összes atomreaktorát leállították és felerősödött az országban a nukleáris energia elutasítása. Biztonsági felülvizsgálatok indultak, amelyek lezárultával számos atomerőművet újraindítottak. A Tepco ellen számos kártérítési pert is indítottak olyanok, akik súlyosan megbetegedtek, miután részt vettek a fukusimai halálzónában végzett katasztrófaelhárítási munkákban.