Felminősítette a Fitch a budapesti orosz bankot

A Fitch Ratings A-ra javította a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) eddigi BBB+ szintű besorolását - közölte a Moszkvából Budapestre költözött NBB az MTI-vel.
Domokos Erika, 2020. szeptember 9. szerda, 16:53
Fotó: Nemzetközi Beruházási Bank - NBB

A felminősítéssel a Fitch a bank Európai Unión belüli műveleteinek folyamatban lévő diverzifikációjára reagált. A hitelminősítő pozitívan értékeli az NBB átfogó stratégiáját - közölte az NBB, és megjegyezte, a bank hitelezési műveleteiben és részvényesi struktúrájában a hitelek nagyobb hányadát összpontosítja a régióra, és növeli az európai részvényesek arányát a bankon belül.

A Fitch pozitívan értékelte, hogy a hitelek és garanciák átlagos minősítése B+ szintről BB- besorolásra javult 2020 első felében, a folyamatosan az európai uniós hitelfelvevőkre fókuszáló hitelezési folyamatoknak köszönhetően - közölte az NBB.

Másfelől a Fitch pozitívan értékelte a bank alacsony, 1,5 százalékos nemteljesítő hitelállományát, az 5 legnagyobb kitettség alapján mért alacsony koncentrációs kockázatát, valamint a részvényesek azon ígéretét is, miszerint 2022-ig folytatják az intézmény támogatását friss tőkével. Kedvezőnek tartják az NBB erős likviditási pufferét és a finanszírozási források növekvő diverzifikálását is - írta a bank közleményében.

A felminősítés eredményeképpen az NBB nemzetközi hitelminősítései jelenleg az A kategóriába tartoznak; a Fitch, az S&P és a Moody's A-, az Orosz Analitikai Hitelminősítő Ügynökség (ACRA) A kategóriába sorolja az intézményt.

Az 1970-ben alapított, a vállalkozások finanszírozására és a tagállamok infrastrukturális fejlesztésére összpontosító Nemzetközi Beruházási Banknak 9 európai és ázsiai ország, köztük Oroszország és Magyarország a tulajdonosa. Az NBB 2019-ben költözött Budapestre.

Tavaly, év végén az NBB már több mint 170 szervezetet és intézményt tudhatott befektetői között - bankokat, nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat -, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről. Az NBB befizetett tőkéje elérte a 375,8 millió eurót idén az első fél évben.

A bank hosszútávú finanszírozásának volumene 2020. június 30-án 970,9 millió euró volt, amiből 889,7 millió eurót kötvények, 81,2 millió eurót pedig egyéb források tettek ki - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK