Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő hétfő éjjel Londonban bejelentette, hogy a besorolást az eddigi "Baa2"-ről egy fokozattal "Baa1"-re javította, és az új osztályzatot stabil kilátással látta el.

A Moody's az Erste alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi "ba1"-ről "baa3"-ra javította, hosszú távú partnerkockázati minősítését (Counterparty Risk, CR) "A3(cr)"-re emelte az eddigi "Baa1(cr)"-ről.

A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

Indoklásában a hitelminősítő kifejtette, hogy az Erste problémás kinnlevőségeinek aránya az idei első negyedév végéig 6,7 százalékra csökkent a három éve mért 9,7 százalékról, fedezeti rátáját pedig ugyanezen időszak alatt 61,7 százalékról 66,5 százalékra emelte.

A problémás kinnlevőségek összege március végéig 8,9 milliárd euróra csökkent a 2013 júniusának végén mért 12,6 milliárd eurós legutóbbi csúcsszintről, és a folyamatot az Erste proaktív portfolió-értékesítési tranzakciói is segítették, mindenekelőtt Magyarországon és Romániában - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő közölte, hogy várakozása szerint a bankcsoport problémás kinnlevőségeinek rátája tovább csökken, ha az Erste folytatja portfolió-eladásait.

Erste-tulajdonos lett a magyar állam

A magyar kormány és az EBRD képviselői aláírták az Erste Bank Hungary 15-15 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló szerződést hétfőn Budapesten. A keretmegállapodás a magyar államot képviselő, és annak tulajdonában álló Corvinus Zrt., az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az Erste Group Bank AG (Erste Csoport) között jött létre.