Az orosz Gazprom veszélyezteti leginkább Litvánia energiabiztonságát, s az energetika területén a gázszektor a legsebezhetőbb - állítja a litván állambiztonságnak a hét végén kiadott jelentése, amit a varsói Gazeta Wyborcza közölt. Különösen nagy veszélyt jelent, hogy az ország egyetlen gázszállítótól, az orosz Gazpromtól, az általa diktált ártól és feltételektől függ. A litván kémelhárítás szerint ezt a veszélyt nem csökkentik a gázszektorban bevezetett reformok, és az oroszok szorosan figyelemmel kísérik az ország atomerőmű-építési terveit, illetve a cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas kikötő létrehozását. Az állambiztonság úgy véli, nagyrészt ezek gazdasági meghiúsítását célozza az oroszok kalinyingrádi és fehér-oroszországi atomerőmű építési szándéka és a kalinyingrádi gáz-infrastruktúra kiépítése, amelyek gazdaságossága megkérdőjelezhető.

Az energiaárak manipulálásával és kezdeményezéseivel Oroszország arra törekszik, hogy minél tovább tartsa Litvániát és más államokat függésben energiahordozó-szállításaitól, és nagyon valószínű, hogy a közeljövőben is megpróbálja megakadályozni, hogy ezek az országok alternatív energiaforrásokhoz juthassanak - áll a dokumentumban.

Ezt a véleményt megerősítette a katonai hírszerzés most először nyilvánosságra hozott jelentése. A dokumentum szerint "Oroszország más államok energetikai függetlenségét saját biztonsága fenyegetésének értékeli". A helyzetet bonyolítja, hogy a moszkvai vezetés közép-kelet-európai politikai befolyása egyik legfőbb eszközének tekinti az energiahordozókat, ezért különösen élesen reagál e régió államainak minden olyan erőfeszítésére, amely energetikai függetlenségüket növelné.