Kína a követező öt évben legalább 45 új repülőteret épít, mindezt elsősorban a robbanásszerűen emelkedő utazási igények és szállítási kielégítésére - számolt be az ország légügyi hatóságának közleményéről a Bloomberg.

A tervek szerint 1,5 ezer milliárd jüant (mintegy 230 milliárd dollárt) fordítanak majd a légi közlekedés fejlesztésére. Kína 175 már létező repülőtere közül 130 veszteséggel zárta a tavalyi évet, Peking szándéka, hogy az egyes régiók gazdasági növekedésének gyorsítására pénzügyi támogatásban részesíti ezeket. A mezőgazdasági túlsúlyú területeken nyitott repülőterek azzal növelhetik a helyi bevételeket, hogy lehetővé teszik a megtermelt élelmiszerek nagyobb városokba szállítását.

A becslések szerint a kínai légi közlekedés a következő évtizedekben lekörözheti az észak-amerikai területekét. Arról egyelőre nem tudni, hogy a közel félszáz új légikikötő az ország mely területein épülne meg, az azonban tény, hogy a pekingi kormány komoly összeget fordít a szegényebb nyugati régiók és a fejlett keleti városok összekapcsolására.