Fenekére vernének az adófizetők pénzének a bankok

Tetszene a bankoknak az adófizetők pénzéből finanszírozott felvásárlás.
NAPI Online, 2008. március 26. szerda, 08:38
Fotó:

Szakértők szerint rossz precedenst teremthet a Fed segítségnyújtása a JP Morgannak a Bear Strearns akvizíciójához, ugyanis más bankok is úgy gondolhatják, hogy ha nem a saját zsebük bánja, akkor szívesen felvásárolják bajban lévő szektortársaikat. A Fed a Bear 29 milliárd dolláros lehetséges veszteségének kifizetésére vállalt garanciát, így a JP Morgannak csak 1 milliárddal kell számolnia, ugyanakkor nem vállalt hasonló garanciát, amikor januárban a Bank of America felvásárolta a Countrywide Financialt. Mit fog tenni a további hasonló esetekben? - ez itt a kérdés, állítják szakértők.

A San Francisco Business Times múlt heti számában a Wells Fargo vezérigazgatója célzott rá, hogy pénzintézete részt venne egy a Fed asszisztálásával végrehajtott mentőakcióban. Ehhez a kijelentéshez nem volt szüksége nagy bátorságra, hiszen bárki megvásárolna egy romos házat, ha a kegyes nagybácsija garantálná, hogy állja a felújítási költségek 99 százalékát. A Wells Fargo a clevelandi National City regionális bank természetes vevője lehetne, mivel ezt oly mértékben sújtotta a jelzálogpiaci válság, hogy a hírek szerint eladósorba került.

Ha azonban a Fed a JP Morgan-Bear esethez hasonló támogatást nyújtana a Wells Fargónak, akkor felmerülne a kérdés, hol a vége a nagyvonalú támogatásoknak? Innentől kezdve minden bankvezető azt gondolhatná, hogy nyugodtan kockáztathatja az ügyfelek pénzét, hiszen ha baj van, jön a jegybank és az adófizetők pénzéből kifizeti a veszteséget.

Richard Bove pénzpiaci elemző szerint a Fed rossz precedenst teremtett azzal a módszerrel, ahogy megmentette a Beart. A szakértő szerint a befektetési bank súlyára való tekintettel meg kellett tenni ezt a lépést, de nem úgy, ahogy a Fed tette. Bove a 80-as évek bankválságait hozza például. Akkor a Federal Deposit Insurance Corp. mint szabályozó hatóság rutinszerűen húzott ki a csávából bedőlt bankokat, de ezt úgy tette, hogy először is kirúgta azok menedzsmentjét, majd bejelentette csődjüket, s csak ezt követően keresett olyan stabil bankot, amely felvásárolhatta kimúlt konkurensét.

HOZZÁSZÓLÁSOK