A hölgyek elhagyják a pénzügyi ágazatot, ezen belül a legfiatalabbak körében a leggyengébb az érdeklődés, ami nem jó jel, hiszen ez a generáció fogja működtetni a pénzpiacokat a következő évtizedekben - derül ki a Wall Street Journal cikkéből. A teljes szektorban 2,6 százalékkal csökkent a hölgyek száma az USA-ban 2000 és 2009 között, ezen belül a 20-35 éves korosztályban 16,5 százalékkal.

Eközben a férfiak száma 9,6, illetve a fiatalabbak között 7,3 százalékkal nőtt. A részvény- és árupiaci kereskedésben 3,9 százalékkal mérséklődött a lányok-asszonyok száma, míg a férfiaké 18-cal nőtt, az ingatlankereskedelemben csak 1,1 százalékkal vannak többen a hölgyek, míg 11,1-del az urak. A teljes munkaerőpiacon tíz év alatt 4,1 százalékkal nőtt a nők és 0,5-tel a férfiak száma.

A magyarázatok között felmerült, hogy a háttértevékenységek erősen komputerizálódtak 2000 óta, azaz a számítógépek kiszorították a korábban ott foglalkoztatott nőket, hogy a válság nyomán bevezetett szigorúbb jövedelmi szabályok miatt csökkent a nagy feszültséggel járó állások bérezése, és ezzel vonzereje, így a hölgyek inkább gyerekszülésre adják a fejüket.

Ennek az értékelésnek ellentmond, hogy már 2000 és 2006 között is visszaszorulóban voltak a hölgyek, pedig akkor még nem csökkentek a keresetek. Az automatizálás hatása pedig nem ismert - egyáltalán nem biztos, hogy kevesebb háttérirodai munkatárs dolgozik most a Wall Street-i bankoknál, mint korábban.

Az információkat ráadásul bizonytanná teszi, hogy a bankok, pénzügyi szolgáltatók nem szívesen adnak meg adatokat alkalmazottaik férfi-nő arányáról. Ez utóbbi is közrejátszhat abban, hogy hírt a WSJ portálján kommentáló olvasók egy része szerint azért menekülnek a nők a pénzügyi szektorból, mert ez az az ágazat, ahol semmi esélyük nincs az előrelépésre.