BUX
38925

Fertőzést okoznak egyes kontaktlencsék?

Hét százalékkal zuhant a Bausch & Lomb részvényárfolyama, miután a cég egyik népszerű kontaktlencséjével kapcsolatban fertőzés kockázatának gyanúja merült fel.

NAPI Online, 2006. április 13. csütörtök, 08:36

Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete a fusarium keratits nevű ritka fertőzés eseteit vizsgálja. A betegség - a megfelelő kezelés nélkül - akár maradandó látáskárosodást is okozhat. A 109 vizsgált esetből 26 fő arról számoltak be, hogy a ReNu Bausch & Lomb által gyártott ReNu kontaktlencséket használt. Hivatalosan egyelőre nem állapították meg, hogy oksági viszony lenne a lencsék és a megbetegedések között, a Wal-Mart és a Walgren üzleteiben azonban a termékek már eltűntek a polcokról. A Bausch & Lomb sem szállít többet a MoistureLoc nedvesedésgátlóval ellátott ReNu lencsékből, bár visszahívást egyelőre nem rendelt el.
A ReNu-termékek eladásából a Bausch & Lomb csak az Egyesült Államokban (ahol 35 millióan használnak kontaktlencsét) és csak tavaly 45 millió dollár árbevételt ért el. Hasonló problémák februárban már felmerültek Szingapúrban és Hongkongban. A hongkongi hatóságok ekkor fel is szólították a Bausch & Lombot, hogy vonja ki a ReNu termékeket az ország piacáról. A cég ráadásul számviteli problémákkal is küzd, emiatt a 2005-ös gyorsjelentés közzététételét már másodszor kell elhalasztania, elemzők szerint az eredményekre május végéig várni kell.