Warren Buffett vállalkozása, a Hathaway Inc. 23,9 milliárd dollárt fektetett be a harmadik negyedévben. Ekkora összeget az elmúlt 15 évben egyetlen három hónapos periódusban sem költöttek el. A cég felgyorsította részvényvásárlásait és a fogyasztói cikkeket gyártó ágazaton, illetve a pénzügyi szolgáltatókon túli gazdasági ágakban szélesítette portfólióját.

A Berkshire hétmilliárd dollárt költött részvényekre július és szeptember között szemben az április-júniusi 3,62 milliárddal, illetve az első negyedévi 834 millió dollárral - idézi a Bloomberg a cég gyorsjelentését.

A befektető ahol tud, segít?

A kereskedelmi, ipari és más cégekbe fektetett tőke 62 százalékkal, 17,4 milliárd dollárra ugrott a költségek alapján számolva, így meghaladta a pénzügyi szolgáltatókba és a fogyasztói termékeket gyártó vállalatokba fektetett összegeket.

A Berkshire eddig történetében az utóbbi két ágazatot részesítette előnyben az ipari vállalatokkal szemben - hívja fel a figyelmet James Armstrong, a nevét viselő befektetési cég elnöke, Buffett vállalatának egyik részvényese. A piac azonban változik, és ezzel a célpontok is módosulnak - teszi hozzá.

A 81 éves befektetési guru egyre több ágazat vállalatába helyezi ki a pénzét, részben talán azért, mert azt akarja, hogy ez örökségének része legyen, azaz mintegy felkarolja a bajban lévő amerikai gazdaság minden szektorát - véli David Kass, a Marylandi Egyetem professzora. A harmadik negyedéves részvényvásárlások egy nagy befektetési hullámnak tűnnek, és nem lenne meglepő, ha ezt két-három hasonló követné ezt.

Diszkonttőzsdén jó vásárolni

Buffett legutóbb 2008-ban költött el több mint 20 milliárd dollárt három hónapon belül, akkor a második és a negyedik negyedévben is e feletti összeget fektetett be. Az április-júniusi időszakot megelőzően a február a pénzügyi válság kibontakozását, kényszerű bankegyesüléseket hozott abban az évben, az év utolsó három hónapját, pedig a válság durva elmélyülése, a Lehman Brother szeptemberi bedőlése vezette fel.

Buffett 70 milliárd dollárt fektetett be 2008-ban, ezen belül 10,1 milliárdért vásárolt részvényeket, miközben az S&P-500 index 1937 óta nem látott mélyrepülést produkált.

A jó recept nem rossz

Az idei harmadik negyedévben az küldte lejtőre a tőzsdéket, hogy az S&P egy lépcsővel - AAA-ről AA pluszra - rontotta le az USA adósságára adott besorolását, és hasonló fenyegetést fogalmazott meg a többi hitelminősítő is. Azon a napon, augusztus 8-án, amikor az S&P bejelentette a döntését, és a az amerikai tőzsdék több mint hat éve nem látott napon belüli zuhanást könyveltek el, Buffett cége többet költött részvényekre, mint az év bármely más napján.

A Berkshire 2011 első kilenc hónapjában 11,4 milliárd dollárt helyezett el részvényekben, miközben 885 millió értékű papírtól vált meg.

Az eredményre várni kell

A Berkshire nettó nyeresége 24 százalékkal, 2,28 milliárd dollárra csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, mivel a tőzsdék szánkázása lenyomta származékos részvénybefektetéseinek értékét. A részvényportfólió piaci értéke ennek ellenére 68,1 milliárd dollárra nőtt szeptember 30-ára a június végi 67,6 milliárdról.

A cég banki és biztosítási részvényportfóliójának értéke 2,7 százalékkal, 16 milliárd dollárra nőtt, miközben a fogyasztói termékeket gyártó cégek esetén öt százalékkal, 12,6 milliárd dollárra csökkent a vagyon értéke.