Az EBF elnöke, Alessandro Profumo által aláírt levelet megszerző Bloomberg hírügynökség megjegyezte, hogy a magyar kormány 187 milliárd forint előteremtésére számít az idén a bankokra, biztosítókra és lízingcégekre kivetett adóból, hogy tartani tudja a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank által jóváhagyott költségvetési hiánycélt. Az adó összege, amely magyar állampolgárokra vetítve fejenként 88 dollárt tesz ki, az ország méreteihez képest a leginkább büntető jellegű adókivetéssé válhat a Közép-Európában működő bankokra - írta a hírügynökség.

Orbán Viktor miniszterelnök kormányának még megállapodásra kell jutnia a kereskedelmi bankokkal a június 4-én bejelentett adó részleteiről - közölte egy, a kormányhoz közel álló forrás, aki szerint a felek valószínűleg hamarosan megegyeznek.

Az EBF levele szerint az adó mérete és diszkriminatív jellege, a társasági adóval és a létező szolidaritási adóval kombinálva számos magyar bankot veszteségessé tehet, minthogy a hitelezők tényleges adóterhelése meg fogja haladni a 60 százalékot. A bankadó akadályozni fogja a hitelezést, rossz hatással lesz a gazdasági várakozásokra, és egy "sokkal nagyobb" bevételi forrástól fogja megfosztani a költségvetést - írták. A levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György gazdasági miniszternek küldték el - közölte Florence Ranson, a bankszövetség szóvivője.

A Bloomberg jelentésében megjegyezte, hogy az Európai Unió vezetői június 17-i csúcstalálkozójukon megállapodtak a bankadó bevezetéséről uniós szinten a spekuláció visszaszorítása céljából.

A Bloomberg a Merryll Lynch két elemzőjét idézve azt írta, hogy az ország legnyereségesebb bankjára, az OTP-re kivetendő adóteher elérheti az adózás előtti nyereség 63 százalékát. A budapesti székhelyű OTP-t a bankadó miatt leminősítette a Bank of America Merrill Lynch, az UBS AG, a Deutsche Bank AG és a Citigroup Inc. - írta a Bloomberg.