Figyelmeztetést kapott Orbán a bankadó miatt az unióból

A pénzügyi intézményekre kivetni tervezett bankadó "mélyreható módosítását" sürgette a Bloomberg jelentése szerint a magyar miniszterelnöknek és a gazdasági miniszternek küldött levelében az Európai Bankszövetség (EBF), amely úgy véli, hogy a "diszkriminatív" adókivetés több hitelező céget veszteségessé fog tenni, és gátolni fogja a gazdasági növekedést.
NAPI, MTI-Eco, 2010. június 26. szombat, 15:53
Fotó:

Az EBF elnöke, Alessandro Profumo által aláírt levelet megszerző Bloomberg hírügynökség megjegyezte, hogy a magyar kormány 187 milliárd forint előteremtésére számít az idén a bankokra, biztosítókra és lízingcégekre kivetett adóból, hogy tartani tudja a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank által jóváhagyott költségvetési hiánycélt. Az adó összege, amely magyar állampolgárokra vetítve fejenként 88 dollárt tesz ki, az ország méreteihez képest a leginkább büntető jellegű adókivetéssé válhat a Közép-Európában működő bankokra - írta a hírügynökség.

Orbán Viktor miniszterelnök kormányának még megállapodásra kell jutnia a kereskedelmi bankokkal a június 4-én bejelentett adó részleteiről - közölte egy, a kormányhoz közel álló forrás, aki szerint a felek valószínűleg hamarosan megegyeznek.

Az EBF levele szerint az adó mérete és diszkriminatív jellege, a társasági adóval és a létező szolidaritási adóval kombinálva számos magyar bankot veszteségessé tehet, minthogy a hitelezők tényleges adóterhelése meg fogja haladni a 60 százalékot. A bankadó akadályozni fogja a hitelezést, rossz hatással lesz a gazdasági várakozásokra, és egy "sokkal nagyobb" bevételi forrástól fogja megfosztani a költségvetést - írták. A levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György gazdasági miniszternek küldték el - közölte Florence Ranson, a bankszövetség szóvivője.

A Bloomberg jelentésében megjegyezte, hogy az Európai Unió vezetői június 17-i csúcstalálkozójukon megállapodtak a bankadó bevezetéséről uniós szinten a spekuláció visszaszorítása céljából.

A Bloomberg a Merryll Lynch két elemzőjét idézve azt írta, hogy az ország legnyereségesebb bankjára, az OTP-re kivetendő adóteher elérheti az adózás előtti nyereség 63 százalékát. A budapesti székhelyű OTP-t a bankadó miatt leminősítette a Bank of America Merrill Lynch, az UBS AG, a Deutsche Bank AG és a Citigroup Inc. - írta a Bloomberg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.28 14:28

Mondjuk azt feltételezni, hogy a CHF árfolyama 20 évig gyengülni fog vagy hogy nem erősődik a FT.-höz képest azért rendkivüli naivitást feltételez.... ehhez nem kell közgazdaságtan... 4 elemi untig elég hozzá, hogy rájöjjön az ember, hogy valami nem stimmel a konstrukcióval. de hát az érzelmi döntések...Mivel az emberek sajna tök hülyék, ezért MNB .- nek és a kormánynak kellett volna anno törvényileg betiltania a devizaspekulációval egybekötött hitelfelvételeket... ez az ami most történik...A Soros Gyuri spekulálgasson ne a háziaccony.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ganefus, 2010.06.28 12:08

A hitelfelvevők jelenlegi helyzetéért a bankok felelősségéről kevés szó esik. Akikkel kapcsolatban SEMMINEMŰ felelősségrevonás nincs folyamatban. A kiszolgáltatott ügyfeleken realizált horribilis profitjuk extra-adóztatása ellen viszont számosan tiltakoznak.
Ezt hívják érdekérvényesítő-képessségnek.
Én a megkötött szerződések feltételei körül, valamint az ügyfelek tájékoztatása- illetve ennek teljes körűsége tárgyában kutakodnék például ... Szerintem nem elvárható, hogy minden hitelfelvevő közgazdász legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Veczelin, 2010.06.27 23:01

Az EU Bankszövetség az elmúlt 8 év alatt egyszer sem emelte fel a hangját, hogy a magyar gazdaságot lezülleszti a kormány, és a holdudvara! Most látszik, kik voltak az MSZP kormány hátországa! Akik most felemelik a hangjukat az ország rendbetételével szemben.
azt azért nem gondoltam, hogy ilyen messziről durkkoltak az MSZP-nek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

samu49, 2010.06.27 11:29

A figyelmeztetés megtörtént,a javaslatokat meg lehet tenni!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html