Finnország áramot exportálna Oroszországba

Finnország áramot exportálna Oroszországba jövő januártól - jelentette be a finn áramelosztó-hálózat üzemeltetője szerdán.
MTI-Eco, 2014. szeptember 24. szerda, 19:43
Fotó: Napi.hu

A finn villamos energia azért lett versenyképes Oroszországban, mert ott a "kapacitáspiac" 2011-es bevezetésével megemelkedett az elektromos energia ára. Ez azt jelenti, hogy az üzemeltetők "jutalmat" kapnak, ha készenlétben tartják az erőművek termelési kapacitását arra az esetre, ha nagy áramigény mutatkozna a piacon. Ez azonban plusz költséget is jelent nekik, ami növeli az energia árát, így az túlságosan drága lett ahhoz, hogy csúcsidőszakban Finnországban értékesítsék.

Risto Lindroos, a finn állami áramelosztó-hálózat üzemeltető vállalat, a Fingrid tanácsadójának elmondása szerint január elsejétől kezdik el a kétirányú kereskedelmet Oroszországgal. Finnország 350 megawatt áramtermelési kapacitást képes az export szolgálatába állítani.

2011-ben Finnország még 11 terawattórányi áramot importált Oroszországból, 2013-ra ez 4 terawattórára csökkent. Idén várhatóan 3-4 terawattórányi áramot importál Finnország Oroszországból - mondta a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK