Fizetésképtelen a bukaresti távhőszolgáltató

Fizetésképtelenné nyilvánította és csődvédelem alá helyezte a törvényszék a RADET bukaresti távhőszolgáltatót szerdán, amely az évek során 3,9 milliárd lejes (273 milliárd forint) adósságot halmozott fel.
MTI, 2016. október 5. szerda, 16:32
Fotó: Napi.hu

A csődvédelmet a közüzem tulajdonosaként a fővárosi önkormányzat kezdeményezte, miután a RADET fő hitelezője, a bukaresti hőerőműveket működtető ELCEN kilátásba helyezte a hőenergia-szolgáltatás leállítását. Ez azt jelentené, hogy több mint félmillió bukaresti lakás - 1,25 millió lakos - maradna fűtés és meleg víz nélkül.

Az évtizedek alatt felhalmozott adósság jelentős része késedelmi kamat, mértéke pedig már csak kevéssel marad el a román főváros éves költségvetésétől. A RADET Bukarest hőenergia-szükségletének csaknem háromnegyedét biztosítja.

A RADET után az állami tulajdonban lévő ELCEN is azonnal csődvédelmet kért, mert ha a hőenergiát előállító cég nem tudja a RADET adósságát behajtani, nincs mivel kifizetnie a ROMGAZ földgázszolgáltató felé felhalmozott 320 millió lejes adósságát. Az ELCEN fizetésképtelenné nyilvánításáról várhatóan csütörtökön dönt a bíróság.

Gabriela Firea, Bukarest júniusban megválasztott új főpolgármestere arról biztosította a román főváros lakóit, hogy semmiképpen nem maradnak télen fűtés nélkül, mert az energiaszolgáltatás leállítása a btk. szerint bűncselekménynek minősül, a csődvédelem pedig lehetővé teszi a közüzem adósságainak felülvizsgálatát és átütemezését.

Romániában fizetésképtelenségi eljárásnak nevezik a csődeljárás első szakaszát, amikor az adós egy csődbiztos irányításával lehetőséget kap arra, hogy adósságait átütemezze, és elkerülje a felszámolást.

HOZZÁSZÓLÁSOK