Fizetnie kell Szlovákiának az egészségbiztosítók profitstopja miatt

Elutasította a német legfelsőbb bíróság Szlovákia, az egészségbiztosítók profitstopja ügyében zajló pere kapcsán beadott rendkívüli jogorvoslati kérelmét, így Pozsonynak várhatóan ki kell fizetnie a nemzetközi döntőbíróság által az ügyben megítélt kártérítést - számolt be honlapján a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági lap kedden.
MTI-Eco, 2013. október 15. kedd, 19:55
Fotó: Napi.hu

A peres ügy legújabb fejleményéről a HN a Taylor Wessing ügyvédi iroda jogászainak közlésére hivatkozva számolt be, rámutatva arra, hogy a német legfelsőbb bíróság döntése megerősítette: a nemzetközi döntőbíróságnak volt joghatósága az ügyben tavaly meghozott ítélethez.

Az ügy előzménye, hogy a szlovák Union egészségbiztosítót tulajdonló holland Achmea társaság tavaly decemberben a frankfurti nemzetközi döntőbíróság ítéletére hivatkozva közölte: Szlovákia jogerősen pert vesztett velük szemben az egészségbiztosítók profitstopját bevezető törvény ügyében. A döntés alapján Szlovákiának 22 millió eurós jóvátételt és közel három millió eurót kitevő perköltséget kellene fizetnie az Union egészségbiztosítónak a Robert Fico előző kormánya idején, 2007-ben jóváhagyott, az egészségbiztosítók haszontermelését betiltó jogszabály következményei miatt.

A döntés nyilvánosságra hozatalát követően a szlovák kormány megtagadta a jóvátétel kifizetését, majd az ítélet megszüntetését javasolta és rendkívüli jogorvoslati kérelemmel élt a német legfelsőbb bíróságon annak érdekében, hogy az kimondja: a vele szembeni ítéletet meghozó döntőbíróság nem volt illetékes ítéletet hozni az ügyben, így az ítélete is semmis. A német legfelsőbb bíróság mostani döntése ezt a keresetet utasította el.

A szlovák kormányzat egyelőre nem foglalt állást a német bíróság döntése kapcsán, így a több éve húzódó peres ügy végkifejletének időpontja továbbra is homályos, holott, a pert kiváltó - az egészségbiztosítók profittermelését betiltó - jogszabályt már 2011-ben alkotmányellenesnek ítélte a szlovák Alkotmánybíróság, és mint ilyet hatályon kívül is helyezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.10.16 11:06

Szép jövő elé nézünk, ha a közszolgáltatásokra meghirdetett profitmentességet akár törvényileg is fogja a Fidesz megteremteni. Ha a profitmentesség indokoltságát sorolnánk, az egészségbiztosítás (társadalombiztosítás) messze előrébb állna, mint a közszolgáltatások. És még azt is ellmeszelték.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html