Folytatódik a Fitch vérengzése

Amerikai nagybankok hitelbesorolását rontotta a Fitch Ratings.
NAPI, 2011. december 16. péntek, 09:10
Fotó: Napi.hu

A pénzügyi szabályozás megszigorítására és a piaci bizonytalanságra hivatkozva egy szinttel, A pluszról A-ra rontotta le a Bank of America (BofA), a Goldman Sachs Group és a Citigroup hosszú távú adósságaira adott minősítését a Fitch Ratings. A hitelminősítő tegnap európai nagybankokkal - a Barclaysszel, a Crédit Suisse Grouppal, a Deutsche BAnkkal és a BNP Parabas-val - járt el hasonlóan.

A Fitch döntéseivel befejeződik az a folyamat, amelyben a nagy minősítő szervezetek átértékelik a pénzintézetek adósságainak besorolását. A Moody's szeptemberben, az S&P a múlt hónapban tett hasonló lépéseket. A hitelezőkre az említett két tényezőn kívül az is rosszul hat, hogy egyelőre nem látni az európai adósságválság végét, nem tudható, hogy az európai vezetők eleget tette-e már a probléma kezelése érdekében.

A leminősítés sokba kerül a bankoknak. A BofA a múlt hónapban jelezte, hogy ha mindhárom hitelminősítő egy szinttel rontja adósságai besorolását, akkor 5,1 milliárd dolláros fedezetnövekedéssel kell számolnia. A Citigroupnak négymilliárdos plusz biztosítékkal és egyéb készpénz kötelezettségek megjelenésével kell szembe néznie.

A besorolások rontásának összes következményét ugyanakkor nehéz pontosan felmérni, mert az függ az ügyfelek és az üzleti partnerek hozzáállásától - szögezik le a BofA szakértői. A befektetők magatartását a jelenlegi helyzetben jobban befolyásolják a világgazdaságban kialakult bizonytalanságok, mint a bankok adósságainak minősége - teszik hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2011.12.16 13:02

@warrenwolf: "USA-ban a hitelminősítők meg vannak félemlítve, hogy se a US treasury-t se a bankokat ne nagyon minősítgesség lefele legalábbis"
Megbeszélik golfozás közben vagy egy közös vacsorán. Szó sincs megfélelemlítésről. Paulson benfentes infókat ad át a haveroknak ilyen alkalmakkor, de mivel személyes haszna nincs belőle (vagy a SEC még nem tudja az off shore számláit), ezért ez is O.K. Magyarország ezért korruptabb, mint a "nyugat", mert mi annak tartjuk magunkat. Ami nállunk korrupció, az ott normális "üzlet".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

warrenwolf, 2011.12.16 10:54

Napi, ezt nem nevezném vérengzésnek, honnan vettétek, valamelyik amerikai laptól az ötletet?? Végre bátorkodtak, bár még félénken, az USA bankokat is leminősíteni, miután már régen esedékes lett volna..Nyigodtan állíthatjuk, hogy az USA-ban a hitelminősítők meg vannak félemlítve, hogy se a US treasury-t se a bankokat ne nagyon minősítgesség lefele legalábbis..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html