Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénzügyi szabályozás megszigorítására és a piaci bizonytalanságra hivatkozva egy szinttel, A pluszról A-ra rontotta le a Bank of America (BofA), a Goldman Sachs Group és a Citigroup hosszú távú adósságaira adott minősítését a Fitch Ratings. A hitelminősítő tegnap európai nagybankokkal - a Barclaysszel, a Crédit Suisse Grouppal, a Deutsche BAnkkal és a BNP Parabas-val - járt el hasonlóan.

A Fitch döntéseivel befejeződik az a folyamat, amelyben a nagy minősítő szervezetek átértékelik a pénzintézetek adósságainak besorolását. A Moody's szeptemberben, az S&P a múlt hónapban tett hasonló lépéseket. A hitelezőkre az említett két tényezőn kívül az is rosszul hat, hogy egyelőre nem látni az európai adósságválság végét, nem tudható, hogy az európai vezetők eleget tette-e már a probléma kezelése érdekében.

A leminősítés sokba kerül a bankoknak. A BofA a múlt hónapban jelezte, hogy ha mindhárom hitelminősítő egy szinttel rontja adósságai besorolását, akkor 5,1 milliárd dolláros fedezetnövekedéssel kell számolnia. A Citigroupnak négymilliárdos plusz biztosítékkal és egyéb készpénz kötelezettségek megjelenésével kell szembe néznie.

A besorolások rontásának összes következményét ugyanakkor nehéz pontosan felmérni, mert az függ az ügyfelek és az üzleti partnerek hozzáállásától - szögezik le a BofA szakértői. A befektetők magatartását a jelenlegi helyzetben jobban befolyásolják a világgazdaságban kialakult bizonytalanságok, mint a bankok adósságainak minősége - teszik hozzá.