Fontos bejelentést tett a Gazprom

A Gazprom orosz állami gázvállalat szombaton bejelentette, hogy megkezdte az ukrajnai gázszállításról és az Európába exportált orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról szóló szerződések felbontását. Kijev közlése szerint ez mindeddig nem okozott fennakadást, az ukrajnai gázvezetékeken keresztül Európába irányuló gázszállítás a megszokott rendben történik.
Szepesi Anita, 2018. március 3. szombat, 20:26
Fotó: Reuters

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója pénteken jelezte, hogy felbontják a szerződéseket, miután a stockholmi döntőbíróság február 28-án 2,56 milliárd dollár kifizetésére kötelezte az orosz vállalatot a Naftohaz ukrán energetikai vállalattal megkötött tranzitszerződés alulteljesítése miatt. Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes szombaton már azt közölte, hogy a vállalat megindította a stockholmi döntőbíróságon a megállapodások felbontását célzó eljárást - írta az MTI.

A tranzitvezetéket üzemeltető ukrán állami tulajdonú Ukrtransgaz közölte, hogy lépéseket kellett tennie annak érdekében, hogy képes legyen biztosítani a gázszállítás zavartalanságát az európai fogyasztók számára. Az ukrán vállalat szóvivője elmondta: "kritikus helyzettel" voltak kénytelenek szembenézni, miután Oroszország csütörtökön a szállítási szerződésekben rögzített értéknél legalább 20 százalékkal alacsonyabbra csökkentette a nyomást az ukrajnai gázvezetékekben.

Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, hogy a Gazprom döntésének hatását teljes mértékben sikerült ellensúlyozniuk azzal, hogy növelték a Lengyelországból, Szlovákiából és Magyarországról érkező gázszállítmányokat.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter eközben telefonon beszélt Maros Sefcovic energiaügyekért felelős európai biztossal az Ukrajnába és Európába irányuló gázszállításokról a stockholmi döntés fényében. Arról biztosította az uniós biztost, hogy semmi nem fenyegeti az Európába irányuló orosz gázszállítások ukrajnai tranzitját, az ugyanolyan megbízható marad, mint korábban.

Oroszország és Ukrajna - a Gazprom és a Naftohaz - 2009-ben kötött két szerződést: egyet az orosz földgáz ukrajnai exportjáról, egyet pedig az Európába szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitjáról. Mindkét megállapodás 2019. december 31-ig szól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dolfi57, 2018.03.05 16:02

Meg kell az Oroszoknak szállni Ukrajnát, ha Porosenkó Elnók le foglalja a gáz vezetéket.
Azt még elfogadom, hogy Kárpátaljának adunk gázt, de az Ukránoknak nem kell adni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.03 22:04

"növelték a Lengyelországból, Szlovákiából és Magyarországról érkező gázszállítmányokat"

Nocsak, ilyen sok gázunk van, hogy még jótékonykodhatunk is vele, ellátva Ukrajnát? Mert azt persze már kérdezni se érdemes, hogy mikor, hogy és egyáltalán fizetnek-e érte - tudjuk: a nagy lópikulával fizetnek, meg magyarellenes felvonulásokkal, gyújtogatásokkal, fenyegetésekkel... Meg a magyarok besorozásával a donbasszi mészárszékre... Meg a magyar nyelvhasználat teljes betiltásával... A bohóc, orsóscsicska, láthatóan buzi külügyminiszterünket pedig teljes joggal röhögik ki az ukránok a dühös (pincsikutya)ugatásával együtt..

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html