Fontos járműipari bejelentést tett Szijjártó

A SAPA Profiles Termelő és Kereskedelmi Kft. új présüzemet épít Székesfehérváron, a világ egyik vezető autóipari beszállítójának 6,8 milliárd forintos beruházása 120 új munkahelyet teremt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Domokos László, 2017. szeptember 6. szerda, 11:15
Fotó: Napi.hu

A kormány a norvég tulajdonosi háttérrel rendelkező cég beruházásához 1,15 milliárd forint készpénz támogatást adott.

A város komoly regionális versenyben nyerte el a fejlesztést, amiben a SAPA újgenerációs elektromos autókhoz készít majd magas hozzáadott értéket képviselő megmunkált alumínium alkatrészeket, törésálló ötvözetet. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti.

A SAPA olyan nagy gyártók közvetlen alkatrész-beszállítója, mint az Audi, a Jaguar, az Aston Martin, vagy a Porsche, éves árbevétele 6 milliárd euró. Globálisan több mint 22 ezer dolgozót foglalkoztat, Magyarországon mintegy 1500 alkalmazottja van - írta az MTI. A székesfehérvári gyár termelésének 89 százaléka export.

A cég első magyarországi üzeme több mint 10 éve indult - mondta Frank Iepema ügyvezető igazgató.

A Sapa honlapja szerint a székesfehérvári gyár öt alumíniumsajtoló gyártósorral, többféle felületkezelési technológiával, több mint 200 megmunkáló géppel Európa legnagyobb sajtoló üzemének számít. A cég termelésének több mint 50 százalékában újrahasznosított alumíniumot használnak. A Sapa AS egyrészt a Norsk Hydro ASA, másrészt az Orkla ASA norvég vállalatok 50-50 százalékos tulajdonú vegyesvállalata, 22 800 alkalmazottjuk mintegy 40 országban tevékenykedik.

HOZZÁSZÓLÁSOK