Fontos monopóliumot szerzett a Gazprom

A Gazpromnak saját kormányánál sikerült érvényesíteni azt, amivel az Európai Unióban kudarcot vallott – nem engedi be vezetékébe a független termelők gázát.
Napi.hu, 2015. április 16. csütörtök, 15:14
Fotó: Reuters

A Szibéria Ereje vezetéken csak a Gazprom exportálhat gázt Kínába - jelentette be a TASZSZ szerint Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter. A most épülő vezetékbe csak úgy juthat be a független termelők gáza, ha azt "versenyképes áron" - ami azért biztosít számukra némi hasznot - eladják a Gazpromnak.

A miniszter egyértelművé tette, hogy máshol se rúghatnak labdába a független termelők: szerinte értelmetlen lehetővé tenni a függetlenek szállításait Európába, kedvezőbb, ha egycsatornás marad az értékesítés, amire ott a Gazprom. Korábban a kormány hajlott arra, hogy lehetővé tegye a magánvállalatok bekapcsolódását a gázexportra, ezt azonban az új állásfoglalás gyakorlatilag lehetetlenné teszi, azok számára csak a cseppfolyósított földgáz kiviteli lehetősége marad, amiből a feldolgozó kapacitás hiánya miatt kevés van és nagyon drága, nem versenyképes a vezetéken továbbítottal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2015.04.16 17:07

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html