Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európában 2012 januárjától több mint felével nőtt a MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyák száma. Az érintésmentes technológiák tekintetében élen járó országokban, például Lengyelországban, ma már minden második bankkártya PayPass-es, a MasterCard kártyákkal végrehajtott kis értékű, tehát 50 zloty (3500 forint) alatti vásárlások száma pedig évről évre 50 százalékkal növekszik.

A PayPass elterjedtsége Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Törökországban, az Egyesült Királyságban, valamint Oroszországban és Svájcban is jelentős: ezek országok mindegyikében több mint egymillió MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyát bocsátottak ki eddig.

A 2012. január elejétől december végéig tartó időszakban az elfogadóhelyek száma is közel megduplázódott Európában, ma már több mint 255 ezer üzletben lehet a MasterCard érintésmentes technológiájával fizetni. Olyan nagy forgalmat bonyolító kereskedők és szolgáltatók is PayPass elfogadóhelyekké váltak, mint a Marks & Spencer, az IKEA, a British Petrol energiavállalat (BP), vagy a londoni tömegközlekedés üzemeltetője, a Transport for London (TfL).

Magyarországon 2009 óta elérhető a MasterCard PayPass szolgáltatása, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2012 júliusában kiadott jelentése szerint több mint 330 ezer érintés nélküli bankkártya van forgalomban, amelyeket mintegy 8300 kártyaelfogadó terminálnál használhatnak a kártyabirtokosok.

A PayPass funkcióval ellátott bankkártyával gyorsan le lehet bonyolítani a fizetést, nincs ugyanis szükség arra, hogy a kártyát lehúzzák a terminálon, a tranzakció engedélyezéséhez elegendő a terminálhoz érinteni a kártyát. Ötezer forint alatti összegek esetében még a PIN kódra sincs szükség, az ötezer forint fölötti vásárlásoknál a szokásos módon meg kell adni a 4 jegyű kódot. A kártya a megszokott módon is használható.