Jelentős változást hozhat az óvszerek piacán az az új termék, amely a benne elhelyezett gélnek köszönhetően segíthet használójának tartani erekcióját. Az új kondom ezzel megoldhatja sok férfi gondját, akiknek e segédeszköz használata közben merevedési nehézségeik vannak - írja a Wall Street Journal (WSJ). Az európai hatósági engedélyért a termék fejlesztője, a brit Futura Medical Plc biotechnológiai cég folyamodott, amely az SSL Internationalnak licenceli a kondom forgalmazását. Utóbbi a Durex óvszermárka termékeként viszi piacra a CSD500 kód alatt futó újdonságot. Az SSL-t tavaly vásárolta fel az egészségiparban is tevékenykedő, tőzsdén jegyzett Reckitt Benckiser Group Plc.

Ezen a piacon ritka a komolyan vehető innováció, azonban a CSD500 valódi, a gyártó piaci részesedésének növekedésében mérhető újítást hozhat. A Futura kondomja olyan vegyi anyagot tartalmaz, amely a bőrön át felszívódva serkenti a vérkeringést. Alapja egy olyan gyógyszer, amelyet a szívizom vérellátási zavarainak (angina pectoris) kezelésére fejlesztettek ki. A megoldandó technikai probléma az volt, hogy az erre alapuló gél csak a felhasználás közben legyen aktív, azaz ezt megelőzően ne károsítsa a gumit, használhatatlanná téve ezzel az óvszert.

Szemben a Viagrával, amelyet a merevedési zavarokra felírható gyógyszerként tartanak számon, a CSD500 egészségügyi segédeszközként kaphat forgalmazási engedélyt. Így bármilyen óvszerek értékesítésével foglalkozó boltban, áruházban kapható lesz, megszerzéséhez nem kell felkeresni az orvost, és vállalni a merevedési  zavarok bevallásával járó kellemetlen beszélgetést. Összességében az új termék ösztönözheti a kondomhasználat terjedését annak minden ismert egészségügyi előnyével.

A Reckitt vezérigazgatója, Bart Becht egy tavalyi elemzői tájékoztatón - nem említve a CSD500-at - azt mondta, van ugyan néhány érdekes új Durex-termék a tarsolyukban, de egyik sem jelentős különösebben. A WSJ-nek nyilatkozó elemzők nem értenek ezzel egyet, szerintük ha a klinikai tesztek bizonyítják a Viagra-óvszer hatásosságát, akkor a forgalmazó piaci részesedést szerezhet vele legnagyobb versenytársaitól, az amerikai Church & Dwight Co.-től és az ausztrál Ansell Ltd.-től. Ezek ugyanis vélhetően nem lesznek képesek rövid időn belül előállni hasonló termékkel

A Taylor Collison brókercég szerint 2010-ben a Durex birtokolta a világ évi 3,9 milliárd dollár forgalmat lebonyolító óvszerpiacának 42 százalékát, az Ansell részesedése 15, a Church & Dwighté 11 százalék volt. Az USA-ban ugyanakkor az utóbbi cég Trojan márkájának 76 százaléka volt. A CSD500 jó esélyt ad az utóbbi helyzet megváltoztatására, ha megkapja az amerikai hatósági engedélyt is, különösen annak tükrében, hogy míg az SSL nem akart ujjat húzni az amerikai hazai gyártóval, addig a Reckitt várhatóan nem riad vissza a kihívástól.

A Futura brókercége, a Nomura szerint az új termék megszerezheti az óvszerpiac legkevesebb 3-5 százalékát, feltéve, hogy csak 50 százalékkal lesz drágább versenytársainál. A biotechnológiai vállalat abban bízik, hogy az első félévben megszerzi az európai forgalmazási engedélyt, s így az év végére megjelenthet a boltokban a forradalmian új kondom.