Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Doug Gurr pénteken, a brit kormány brexit-tárgyalásokért felelős új minisztere, Dominic Raab által rendezett magas rangú üzleti találkozón adott hangot véleményének, amelyet a hétfői brit sajtó az első ilyen jellegű figyelmeztetésként értékelt az üzleti szféra részéről.

Az Amazon vezetője úgy véli, ha 2019. március 29-én úgy szűnik meg az Egyesült Királyság európai uniós tagsága, hogy a brit kormány nem jut megállapodásra Brüsszellel, az akár két héten belül polgári nyugtalansághoz vezethet. A The Times című napilap úgy tudja, Doug Gurr kijelentései meglepték a jelenlévőket, akik közül többen fenntartásokkal fogadták az általa mondottakat.

Az internetes óriásvállalat a The Times megkeresésére nem kommentálta Doug Gurr megjegyzését, csak annyit közölt, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan sokféle eshetőségre készülnek a brit európai uniós tagság alig nyolc hónap múlva várható megszűnésével kapcsolatban, hogy továbbra is ki tudják szolgálni vevőiket és a kisvállalkozásokat, amelyek számítanak rájuk.

Theresa May miniszterelnök hivatala hétfőn nem tulajdonított nagy jelentőséget a Doug Gurr idézett kijelentéseinek. "Semmi sem támasztja alá, hogy ez történne", ha nem lesz megállapodás - fogalmazott egy szóvivő, hozzátéve: az a legvalószínűbb, hogy a tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Királyság számára egyaránt előnyös megállapodással zárulnak majd.

Az Amazon csak az egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek egy megállapodás nélküli brexit veszélyeire figyelmeztetnek. Korábban többek közt az Airbus és a Jaguar Land Rover is elképzelhetőnek nevezte, hogy a kilépést övező gazdasági-politikai bizonytalanság miatt kénytelen külföldre vinni munkahelyeket és beruházásokat. Hétfőn a Ryanair ír diszkont légitársaság is úgy vélekedett, hogy jelentős az esélye a megállapodás nélküli brexitnek.

Dominic Raab azonban a BBC vasárnapi adásában azt mondta, akár már októberre megállapodás születhet az unió és a brit kormány között a kilépés feltételrendszeréről, de a brit kormány előkészületeket tesz arra a lehetőségre is, hogy nem születik egyezség.

Az új brit külügyminiszter másképp látja, mint May

Nagyon is valós annak a kockázata, hogy az Egyesült Királyság "véletlenül" megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból - figyelmeztetett hétfőn Berlinben Jeremy Hunt új brit külügyminiszter az MTI hyre szerint Hunt kinevezése utáni első útja Berlinbe vezetett, ahol Heiko Maas német külügyminiszterrel tárgyalt. "Azt hiszem, az Európai Unióban sokan úgy gondolják, hogy elegendő elég sokáig várniuk, és London pislogni fog" - mondta Hunt, az egymással farkasszemet néző brit és brüsszeli tárgyalódelegációkra utalva. "Az aggaszt igazán, hogy ha rendezetlenül zajlik a kiválás, az egy emberöltőre megváltoztathatja a brit közgondolkodást Európáról, és olyan szakadáshoz vezetne, amely nagyon káros lenne" - fogalmazott Jeremy Hunt. Az Egyesült Királyság a jelenlegi állás szerint 2019. március 29-én éjfélkor megszűnik az Európai Unió tagja lenni, akár sikerül megállapodni a kilépés feltételeiről, akár nem.