Autóháború az Opel-gyárakban - lengyel munkásokon csattan az ostor

Súrlódás jelei látszanak az Opel tulajdonosa, a francia PSA Peugeot-Citroën és a német autógyártó, illetve annak lengyelországi leányvállalata között. A francia vezetőség legújabb átalakítási tervei súlyos áldozatot követelhetnek a németektől és a lengyelektől.
Barabás Júlia, 2019. november 25. hétfő, 19:17
Fotó: Reuters - Képünk illusztráció

Az autóipari szakemberek képzelőerejét felülmúló átalakulásnak minősíti a német Handelsblatt gazdasági lap a francia PSA-cégcsoport és a Fiat Chrsysler egyesülési tervét, ám úgy véli, hogy az ambiciózus célok - 3,7 milliárd dollár éves megtakarítás a cég 120 üzemének és 14 márkájának megtartása mellett - csak tisztátalan trükkök segítségével érhető el. A lengyel onet.pl portál kiemeli ezek közül azt a tervet, amely a lengyelországi Gliwicében lévő Opel-gyárat érinti.

Milyen áron?

A kiindulópont az, hogy az üzemben 2021-ben befejezik az Astra modell összeszerelését, és a továbbiakban - részben a varsói kormány támogatását felhasználva - csak "van" kategóriás autók készülnek majd a gyárban. Ez eddig jó hír az Opel alkalmazottainak, ám az már nem, hogy a PSA a továbbiakban nem óhajt befektetni munkaadójukba, az Opel Manufacturing Poland cégbe, hanem a PSA Manufacturing Poland új üzemet épít a régi telephelyén.

Ez azzal jár, hogy az Opel alkalmazottainak át kell igazolniuk az új vállalathoz, ha autó-összeszerelő munkásként akarják folytatni pályafutásukat, új munkafeltételeik azonban sokkal rosszabbak lesznek a korábbiaknál - derül ki, mit ért a Handelsblatt trükközés alatt. Az Opel európai munkavállalói tanácsa szerint a változtatás célja, hogy az átigazolás közben egy csomó Opel-munkástól megszabaduljanak és akiket megtartanak, azokkal kedvezőtlenebb munkaszerződést kössenek.

Törvénysértés?

A tanács kifogásolja, hogy a PSA, megkerülve a lengyel munkaügyi törvényt, nem konzultált a szakszervezetekkel az átalakításról. Emellett az Opellel megkötött kollektív szerződések nem lesznek érvényesek a PSA alkalmazottaira. Az Opel szóvivője visszautasította a vádakat. Ugyanakkor a Handelsblatt idézi Ferdinand Dudenhöffert, a Car Automative Resesarc (CAR) kutatóintézet vezetőjét, aki egyetért azzal, hogy a PSA bizony trükközik a bérköltségek lefaragása érdekében.

A munkavállalói tanács adatai szerint üzemáthelyezések, elbocsátások, idő előtti és rendes nyugdíjazások formájában 7000 munkahelyet szüntettek meg az Opelnél Németországban. Lengyelországban önkéntes alapon csak idén 800 dolgozóktól váltak meg. A cég azzal magyarázza az átszervezéseket, hogy drasztikusan csökken a termelése, ezen belül visszaestek az Astra modell eladásai.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.11.26 09:14

A PSA-t az Opel megvásárlásakor megvezették. Egy ilyen összeolvadáskor mindenképpen életszerű a profiltisztítás és racionalizálás, ami létszámcsökkenéssel stb jár. Ezzel a "megvezetéssel", ami miatt ha jól tudom per is indult, ez még fájdalmasabb lesz.
A PSA kifogása, hogy behazudták neki, hogy az Opel környezetvédelmi fejlesztései, új modellek és motorok milyen szinten állnak. A megvásárlás után kiderült, hogy 5-10 éves lemaradásban vannak.
Azt eddig is lehetett tudni, hogy a diesel technológiában a PSA előrébb tart. Ugyanakkor az új EU-s direktívák teljesítéséhez szükséges alacsony, vagy nulla emissziójú fejlesztésekben az Opel korántsem áll olyan jól, mint állították. Ezzel a várható büntetés az egész új konszern számára valószínűsíthető.
Most úgy áll, hogy gyártókapacitást vásároltak nulla, vagy minimális technológia helyett. Gyártókapacitásuk nekik is van. A veszteséget nem kompenzálja a technológia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

169zoli, 2019.11.26 08:34

Érdekes, hogy a lengyel helyzetről beszámol a magyar sajtó, miközben a Szentgotthárdi Opel gyárban szinte megfeleződött a létszám a 2018 eleihez képest. ("önkéntes" felmondási program), de erről bölcsen hallgat ideheza mindenki...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html