Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Total, amely a világ hét legnagyobb olaj- és gázipari vállalatának egyike, mintegy 20 ezer munkavállalóját jutalmazza meg 1500 euróval, 30 millió eurós összköltséggel. A 3,1 százalékos béremelés az idei évre vonatkozik.

A vezérigazgató közlése szerint a vállalat 2018-ban elért jó eredményei teszik lehetővé a kifizetéseket.

Mindenképpen fizettek volna jutalmat nyereségrészesedés formájában, függetlenül attól, hogy Emmanuel Macron államfő hétfőn a nemzethez intézett televíziós beszédében arra kérte a munkáltatókat, hogy minden munkavállalónak fizessenek év végi bónuszt, amely adó- és járulékmentes lesz mondta a cég egyik szóvivője, aki ugynakkor elismerte, hogy

az adómentesítés szerepet játszott a prémium összegének meghatározásában.

Tavaly a Total-csoport minden munkavállalója 500 eurós jutalmat kapott, bérüket pedig 3,5 százalékkal emelték.

A francia nagyvállalatok közül az Orange, a Publicis, az Altice, az Iliad, az LVMH és a Kering már kedden bejelentette, hogy az év vége előtt jutalmat kapnak dolgozóik. A távközlési cégek közül az Orange és az Altice, valamint a Publicis reklámipari vállalat azt is tudatta, hogy ezer euróra rúg majd a prémium összege.

A francia államfő hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte a kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, jelképesen "gazdasági és szociális rendkívüli állapotot" hirdetett ki, és egy sor intézkedést jelentett be. A cél az, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából. A konkrét intézkedések között szerepel, hogy a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, a 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni, a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől.

Emmanuel Macron szerdán fogadja a nagyvállalatok vezetőit, akiket arra kér majd, hogy "vegyék ki részüket a kollektív erőfeszítésekből".

A nagybankok vezérei kedden bejelentették, hogy jövőre nem emelik a banki költségeket, és a legszegényebbek havi bankköltségét 25 euróban maximálják. A francia központi bank számításai szerint ezzel 500-600 millió eurót hagynak a lakosság zsebében.