Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jobboldali jelölt felháborodásának adott hangot a francia szatirikus hetilapban megjelent cikk miatt, és elítélte az újság "nőgyűlöletét" és "megvetését".

A lap szerint nem tiltott egy képviselőnek a hozzátartozóit alkalmazni asszisztensként, ha nem fiktív állásról van szó. Francois Fillon felesége viszont arról ismert, hogy távol tartja magát a férje politikai ügyeitől, s Párizstól távol a közös gyermekeiket neveli.

Az újság megkereste az 1981 óta képviselő Francois Fillon munkatársait, akik azt mondták: Pénélope Fillon soha nem dolgozott a férjével.

A Le Canard enchainé megszerezte a nemzetgyűléstől Pénélope Fillon fizetési kimutatásait. Eszerint 1998 és 2002 között a férje asszisztenseként dolgozott, majd amikor Fillon 2002-ben kormánytag lett, Pénélope Fillon a férje utódja, Marc Joulard alkalmazásában állt.

A hivatalos dokumentumok szerint 6900 és 7900 euró (2,1 millió és 2,4 millió forint) között mozgott Pénélope Fillon havi juttatása. Amikor a 2012-es elnökválasztást követően Francois Fillon távozott a kormányfői székből és ismét képviselő lett, újból feleségét alkalmazta asszisztensként.

"Pénélope összesen mintegy bruttó 500 ezer eurót kapott a parlamenti kasszából - írta a lap.
"Azért mert a feleségem, nincs joga dolgozni? - reagált a lap értesülésére Fillon a dél-franciaországi Bordeaux-ban egy kampánygyűlésen. Képzeljék el egy pillanatig, hogy egy politikus azt mondja a feleségének, ahogy ez a cikk sugallja, hogy csak lekvárt készíthet. Minden feminista üvöltene. A rágalmazások epizódja megkezdődött - tette hozzá a jobboldali jelölt.

A Le Canard enchainé azt is állítja, hogy Fillon felesége 2012. május 2. és 2013 decembere között a La Revue des Deux Mondes című folyóiratnál állt alkalmazásban. Marc Ladreit de Lacharriére, a lap tulajdonosa, Fillon egyik barátja. Itt havi bruttó 5 ezer eurós (csaknem 1,6 millió forintos) fizetése volt Pénélope Fillonnak.

A lap korábbi főszerkesztője, Michel Crépu azt mondta a Le Canard enchainének: "Soha nem találkoztam Pénélope Fillonnal, soha nem láttam a szerkesztőségben". Azt viszont megerősítette, hogy az újság megjelentetett néhány recenziót, amelyet Fillon felesége jegyzett.

Fillonhoz közeli források a Le Monde című francia lapnak azt mondták, hogy Pénélope Fillon tényleg a férje asszisztense volt a nemzetgyűlésben, és a folyóiratnak is dolgozott. Gyakori, hogy a képviselők házastársai munkatársként dolgoznak bal- és jobboldalon is. Fillon felesége jogi és irodalmi tanulmányokat végzett. Mindig is a férje árnyékában dolgozott, nem helyezte magát az előtérbe - idézte meg nem nevezett forrását a Le Monde.