BUX
39138

Frankhitelek ide vagy oda, jól megy a Raiffeisennek

A várakozásokat meghaladó profittal zárta a második negyedévet az osztrák Raiffeisen bank, mivel kevesebb tartalékot kellett képeznie kockázatos követelései miatt.

NAPI, 2011. augusztus 25. csütörtök, 10:25

A Raiffeisen Bank International egy éven belül növelheti részvénytőkéjét - jelentette be a feltörekvő európai országok pénzpiacának harmadik legnagyobb szereplője. A cég közleménye szerint a piaci feltételektől függően a következő 12 hónapon belül várható a részvénykibocsátás. A Raiffeisen jelentéséből az is kiderült, hogy a bank nettó nyeresége 345 millió euró volt a második negyedévben, ami meghaladta a Reutersnek nyilatkozó legoptimistább szakértő előrejelzését is. A kamatjövedelem 897 millió euró volt szemben a 918 milliós prognózissal, ám a kockázatos hitelekre képzett tartalék csak 197 millió euró volt a 251 milliós elemzői várakozásokkal szemben.

A bank megerősítette középtávú céljait és kitart amellett az előrejelzése mellett, miszerint behajthatatlan követeléseinek állománya 2011 második felében éri el csúcspontját. A bank június végén nem rendelkezett görög és ír állampapírokkal, portugál és spanyol kötvényeinek állományát hétmillió euróra mérsékelte, olasz papírokból pedig 474 millió eurónyit tartott nyilván könyveiben. A Raiffeisen könnyedén átment az európai bankok stressz tesztjén, core tier 1 tőkemegfelelés mutatója a félév végén 8,5 százalék volt, ami kissé elmarad a március végi 8,9 százaléktól. Az osztrák és magyar bankadók fél év alatt 68 millió euróval rövidítették meg a pénzintézetet.

A magas profitrátáknak köszönhetően a feltörekvő Európa három legnagyobb bankja, a piacvezető UniCredit, az Erste Group és a Raiffeisen nyereséget realizált a térségben, amelytől azt várják, hogy növekedése gyorsabb lesz, mint a vánszorgó nyugat-európai pénzpiacé. Az UniCredithez tartozó Bank Austria első féléves nettó nyeresége több mint felével ugrott meg az rossz hitelekre képzett tartalék csökkenésének köszönhetően. Az Erste Group a múlt hónapban csökkentette éves várakozásait, mivel jelentős rosszhitel-állománnyal bajlódik Magyarországon és Romániában.