Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Nokia pénteki bejelentése szerint stratégiai partnerségre lép a Microsofttal, ezzel a finn gyártó okostelefonjainak fő platformja a Windows lesz - írta a MarketWatch.

A Nokia élére a Microsofttól érkezett Stephen Elop vezérigazgató a döntés kapcsán elmondta: a két vállalat erősségeinek kombinációja páratlan globális pozíciót jelent majd.

A Nokia a Microsoft Bing keresőszolgáltatását használja majd telefonjain, a Nokia Maps pedig a Microsoft térképszolgáltatásának része lesz.

A telefongyártó tartalom- és szoftveráruházát a Microsoft Marketplace piacterébe intergrálják.

A Nokia és az Intel közös fejlesztésében készült MeeGo platform nyílt forráskódúvá válik.

A Nokia részesedése a globális mobilpiacon 27,1 százalékra esett vissza a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbi azonos időszak 36,6 százalékos értékéről.

Az okos telefonok piacán részben elavult Symbian szoftvere miatt hátterébe szoruló telefongyártóval kapcsolatban felmerült, hogy a Microsoft mellett a Google-lel is megállapodhat az Android operációs rendszer licencelésében.

Elemzők szerint a megállapodás akár visszafelé is elsülhet, ugyanis a Microsoft okostelefonokra kifejlesztett operációs rendszere nem igazán népszerű a vásárlók körében, csak a készülékek 3,1 százalékát értékesítik ezzel a szoftverrel.

Ezért a WSJ-nek nyilatkozó elemzők szerint a high-end telefonok piacán mostanában nem túl jól csengő Nokia és Microsoft márkák összekapcsolása katasztrofális következményekkel is járhat.

Mindenemellett "jelentős létszámcsökkentést" jelentette be a Nokia Corp. új vezérigazgatója Stephen Elop telekommunikációs szakemberek előtt pénteken Londonban. A leépítések pontos részleteit egy későbbi időpontban teszi közzé a Nokia. A vállalat alkalmazásában 2010 végén 132 500 dolgozó állt. A vezérigazgató szerint a Nokia túl magas költségekkel dolgozik és ezért megtakarításokat tart szükségesnek.