Friss adatok a magyar hitelekről - így áll a magyarok 77 százaléka

Az elmúlt 12 hónapban hitelért folyamodó magyarok 65 százalékának nem okoz nehézséget jelenlegi hitelének törlesztése, a hitelesek 27 százalékának pedig a havi jövedelem tizedét sem éri el a havi törlesztőrészlet - derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. brit anyavállalata, az International Personal Finance 6 tagországában végzett reprezentatív, több mint 3 ezer fős mintán végrehajtott kutatásából. A felmérés szerint az elmúlt egy évben a hazai megkérdezettek közel egyharmada folyamodott hitelért, ám csupán 20 százaléknak folyósították a hitelintézetek az igényelt teljes összeget.
Domokos László, 2018. június 6. szerda, 15:03
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az International Personal Finance (IPF) a GfK kutatócég bevonásával a Provident leányainak országaiban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Spanyolország és Mexikó) mérte fel a lakosság hitelfelvételi szokásait, a pénzügyi helyzetét és az arról folyó kommunikációt, a megtakarítási formákat, valamint vizsgálta a jövőre vonatkozó hitelfelvételi kilátásokat, és az online szolgáltatások kihasználtságát.

Az eredmények alapján Magyarországon a megkérdezettek 30 százaléka folyamodott hitelért az elmúlt 12 hónapban, azonban a teljes hitelösszeget csupán a válaszadók 20 százalékának folyósították a pénzintézetek. Lengyelországban igényeltek a legtöbben személyi kölcsönt, a megkérdezettek 37 százalékának a hitelintézet meg is adta az igényelt összeget. A felvett hitelek számánál Európában hasonló a tendencia. A megkérdezett magyarok 77 százalékának csupán egy hitele van. A többi országban is hasonló helyzettől eltérést Mexikóban találni, ahol a lakosság csaknem harmada két hitelt vett fel az elmúlt egy évben.

Az itthoni, elmúlt évben hitelt felvevő megkérdezettek 65 százalékának nem okoz gondot a törlesztés, jelenleg is kényelmesen fizetik a részleteiket. Ezen hitelfelvevők 27 százalékának a havi jövedelmük tizedét sem éri el a hiteltörlesztésre költött összeg.

A magyarok viszonylag nyíltan beszélnek a pénzügyeikről, a válaszadók 38 százaléka megosztja pénzügyi állapotát a rokonokkal. Ehhez képest a többi európai országban a pénzügy bizalmasabb témának számít, és átlagosan a válaszadók körülbelül 40 százaléka partnerével vagy élettársával osztja meg pénzügyeit.

A kutatás a megtakarítási formákra is kitért; kiderült, hogy a válaszadók mindenütt leginkább bankszámlájukon tesznek félre. A magyarok 46 százaléka tartja bankban pénzét, míg minden harmadik megkérdezett a készpénz otthoni felhalmozását tekinti a legjobb megtakarítási módnak. Bár sokan ragaszkodnak a bankókhoz, a pénzintézetek különböző online felületeit szívesen használják az ügyfelek. A magyarok kedvelik az online bankolást is: a lakosság kétharmada (67 százalék) gyakori oldallátogató.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK