Reynaldo Gonzalez a Google, a Facebook és a Twitter ellen nyújtott be keresetet egy kaliforniai bíróságon - számol be a BBC. Állítása szerint ezen cégek dologi támogatást adtak az terroristáknak, hiszen tudhatták, hogy az Iszlám Állam, utánpótlás- és pénzszerzésre, illetve a propagandái terjesztésére használja oldalaikat. (A Google a Youtube tulajdonosa, így került a képbe).

Az apa szerint a Google, a Facebook és a Twitter "segítsége" nélkül az Iszlám Állam (ISIS) nem tudott volna ekkorára nőni, így pedig nem tudta volna végrehajtani a támadásait civil célpontok ellen. Gonzalez a Brookings Institution egyik tanulmányát is idézi, mely szerint az ISIS nagyon hatékonyan használja a közösségi médiát - leginkább a Twittert - a propagandaanyagaik terjesztésére, így pedig világszerte könnyebben tud bevonzani embereket a szervezetbe.

Természetesen azóta mindegyik cég reagált a vádra: a Twitter például közölte, hogy a világ minden pontján vannak csapatai, amelyek - együttműködve a hatóságokkal - kivizsgálják a jogsértésekről szóló bejelentéseket és felderítik az ilyen tevékenységeket.

A Facebook állásfoglalása szerint, ha kárt okozó tevékenységre vagy terrortámadásra utaló jeleket észlelnek, azonnal felveszik a kapcsolatot a hatóságokkal.

A Google nem kommentál folyamatban lévő ügyeket, de leszögezte, hogy világos belső szabályok alapján lép fel a terroristák, továbbá az erőszakra biztató tartalmak ellen. Emellett, amint felhasználói értesítik, azonnal eltávolítja oldalairól az e szabályokat megsértő videókat.